ciasta-desery czekolada deser kruche ciasto tarta tartaletki tarty-tartaletki-na-slodko w kuchni whiskey

TARTALETKI Z CZEKOLADĄ I WHISKEY

Deser jest obłędny, urzeka mieszanką konsystencji i smaków. Czytając przepis czułam, że to połączenie musi być dobrą propozycją. Niemniej jednak nie była bym sobą gdybym czegoś nie zmieniła. Konfiturę różaną zamieniłam na dżemy o trzech różnych smakach i dodałam do czekolady kapkę Jack’a. Kruche ciasto połączone z dżemem i puszysta masą czekoladową oraz chrupiącymi płatkami migdałów – warto spróbować ! 
TARTALETKI Z CZEKOLADĄ 
* 6 sztuk
ciasto
120 g zimnego masła
220 g mąki
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki lodowatej wody

wypełnienie
2 jajka
2 łyżki cukru
150 g gorzkiej czekolady
80 g masła
1 łyżka whiskey u mnie Jack Daniel’s

100 g dżemu u mnie 3 różne: truskawkowy, dzika cytryna i pomarańcza z whisky
płatki migdałów
cukier puder do oprószenia upieczonych tartaletek

Jak zrobić kruche ciasto ? Mam nowy, najszybszy sposób. Przeczytałam u Doroty z Moje wypieki, że do przygotowania kruchego ciasta używa malaksera. Takiego sprzętu co prawda nie posiadam ale przystawka do blendera ma noże i sieka prawie jak malakser, i co najważniejsze sprawdza się ! Jednorazowo robię w niej ciasto na 3 tartaletki. Jest to tak szybki i prosty sposób, że w zależności od potrzeb można przygotować ciasto na 2-3 razy.
Kruche ciasto
Na spód wrzucam posiekane zimne masło. Dodaję mąkę z cukrem pudrem i miksuję (siekam) ok 1-2 minuty. Ciasto na początku robi się jak piasek, później powoli ciasto zlepia się w duże kawałki. W tym momencie dodaję zimną wodę, miksuję jeszcze przez chwilę i ciasto ładnie zlepia się w całość. Zagniatam kilka razy, zawijam w folię i odkładam do lodówki na 45 minut lub dłużej. Dla przygotowania ciasta na 6 foremek w małej przystawce do blendera dzielę składniki na pół i przygotowuję dwie, małe porcje. 
Schłodzone ciasto dzielę na części, rozwałkowuję i wylepiam foremki. Nakłuwam widelcem, przykrywam folią aluminiową i wysypuję fasolę lub groch. Na czas przygotowania wszystkich foremek gotowe odkładam do lodówki. W między czasie piekarnik rozgrzewam do 180 stopni. Przygotowane i schłodzone ciasto zapiekam 15 minut + 5 minut bez folii. Po upieczeniu odstawiam do przestudzenia.
Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej, mieszam z masłem i whiskey. Jajka ubijam z cukrem na puszystą pianę którą łącze z masą czekoladową. 
Na podpieczone spody nakładam dżem ok 1 łyżeczki na każde ciastko.
Przygotowaną masą czekoladową wypełniam tartaletki i dekoruję płatkami migdałów. Piekę 15 minut w 180 stopniach, oprószam cukrem pudrem. Podaję na ciepło lub zimno, nie ma znaczenia są równie dobre 🙂
Smacznego !

proponowane posty

4 Comments

  1. Śliczne zdjęcia! Choć za whiskey nie przepadamy to w takim połączeniu mogłoby nam zasmakować 🙂

  2. Wow, są cudowne! Skusiłabym się teraz na jedną 🙂
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

  3. Odrobina alkoholu podkreśla smak czekolady na pewno będzie smakować 🙂

  4. Dziękuję i polecam, są pyszne 🙂

Comments are closed.