Aromatyczna, rozgrzewająca i gęsta zupa marchewkowa. Hipnotyzuje nie tylko swoim ostrym smakiem ale również bajecznym kolorem. Propozycja dla wielbicieli pikantnej kuchni wschodniej.
TAJSKA ZUPA MARCHEWKOWA Z KREWETKAMI
4 porcje
czas przygotowania 60 minut
450 g marchewki – świeża lub mrożona np. marchewka pokrojona w kostkę firmy Hortex *
1 szklanka (250 ml) mleka kokosowego
2 szklanki wody
1 mała cebula
3 ząbki czosnku
10 g świeżego imbiru
1 łyżeczka żółtej pasty curry
1 papryczka chilli bez pestek (jeżeli nie lubisz bardzo ostrych potraw radzę pominąć)
1 limonka
2 łyżki sosu sojowego
12 krewetek
2 łyżki oleju ryżowego
2 łyżki klarowanego masła
Na patelni rozgrzewam olej, dodaję masło następnie wrzucam pokrojoną w kostkę cebulę, smażę przez chwilę do zeszkliwienia. Dodaję drobno posiekane czosnek, imbir oraz papryczkę chilli. Całość smażę około minuty, często mieszając. Następnie dodaję pastę curry a po chwili marchew. Przykrywam, zmniejszam temperaturę i duszę przez 10 minut co jakiś czas zaglądam, żeby marchewka się nie przypaliła.
Krewetki zalewam sosem sojowym wymieszanym z sokiem z limonki i odstawiam do lodówki.
Do marchewki dodaję wodę i gotuję pod przykryciem kolejne 30 minut. Pod koniec gotowania się zupy krewetki nabijam na pałeczki i grilluję po 2 minuty z każdej strony. Do zupy dodaję mleko kokosowe oraz sok z limonki, całość miksuję na gładki krem. Można doprawić do smaku odrobiną sosu sojowego.
Zupę podaję udekorowaną kolendrą, czarnym sezamem i dla miłośników ostrości plasterkami chilli 😉
Smacznego !
* Przepis został nagrodzony w konkursie smaki Azji z marką Hortex