Szybkie placuszki śniadaniowe, Wiktor za nimi szaleje i oczywiście dzielnie pomaga przy miksowaniu. Placki są bardzo sycące z odrobiną dżemu morelowo-malinowego i szklanką mleka mamy śniadanie godne przedszkolaka 🙂 A przy tym jest to doskonały sposób na wykorzystanie mocno dojrzałych bananów.
BANANOWE PLACUSZKI ŚNIADANIOWE
* ok 8 placuszków o średnicy 12 cm
2 dojrzałe banany
200 ml mleka
4 łyżki błyskawicznych płatków gryczanych lub owsianych
1 jajko
1 łyżka oleju kokosowego lub rzepakowego
Sposób przygotowanie polega na zmiksowaniu wszystkich składników 🙂 Olej dodaję do masy na sam koniec, jeżeli używam oleju kokosowego rozpuszczam go wcześniej – wystarczy postawić na grzejniku zrobi się płynny.
Placuszki smażę na suchej, dobrze rozgrzanej patelni. Zanim wyleję ciasto na pierwszy placek czy naleśnik – rozgrzewam patelnię mocniej, później zmniejszam temperaturę i smażę z złoty kolor z obu stron. Podaję z dżemem, kawałkami owoców lub z jogurtem czyli co tam akurat mam w lodówce 🙂
Smacznego !
idealne na słodkie śniadanie lub podwieczorek 🙂