Klasyczny winegret robimy z oliwy, octu, soli i pieprzu. Spotkałam się z przepisami w których dodaje się posiekana cebulkę, zioła, czy sok z cytryny…
Poniżej podaję mój sposób na ten sos, na mój ulubiony winegret i choć spisałam proporcje zawsze namawiam spróbować doprawić do własnego smaku. Zawsze mam przygotowany mały słoiczek, nigdy nie wiadomo kiedy przyjdzie ochota na szybką sałatkę 🙂
Dobrej jakości oliwa jest zawsze podstawą, resztę załatwiają dodatki u mnie jest to ocet balsamiczny, czosnek i francuska musztarda. Dla przełamania kwaśnych smaków dodaję miód lub cukier trzcinowy.
1/2 szklanki oliwy
1/4 szklanki octu balsamicznego
3 łyżeczki cukru trzcinowego / 4 łyżeczki miodu
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka musztardy francuskiej
Wszystkie składniki odmierzam do słoiczka, czosnek przeciskam przez praskę. Słoiczek zakręcam, potrząsam nim energicznie … gotowe.
Tak przygotowany sos przechowuję w chłodnym, ciemnym miejscu. Wykorzystuję go zarówno do codziennych, śniadaniowych sałatek jak i tych przygotowywanych dla gości.
Tak przygotowany sos przechowuję w chłodnym, ciemnym miejscu. Wykorzystuję go zarówno do codziennych, śniadaniowych sałatek jak i tych przygotowywanych dla gości.
Zdarza się, że ocet balsamiczny zastępuję winnym a zamiast miodu dodaję trzcinowy cukier lub pomijam musztardę. Jednak prawie zawsze dodaję czosnek i od razu zaznaczam, że nie należy używać czosnku w proszku… kiedyś sprawdziłam 🙂
Smacznego !