Kolejny z przepisów który czeka na opublikowanie od „zawsze”. Zdjęcia z lat 2011, 2014, 2015 🙂 Lubimy taka wersję bardzo, choć pracy jest odrobinę więcej to chrupiąca panierka w połączeniu w miękkim kalafiorem – rekompensuje 🙂
1 średniej wielkości kalafior
2 jajka
bułka tarta
sól, pieprz
olej do smażenia
# zChaty…2011 |
Kalafior dzielę na duże części, układam w garnku ogonkami do dołu. Zalewam wrzątkiem, dodaję łyżeczkę soli i zagotowuję. Od momentu gdy woda zawrze gotuję 5-7 minut, odcedzam i odstawiam do ostygnięcia. Każdy większy kawałek przekrawam na połowę panieruję w jajku i bułce. Smażę na złoty kolor i odkładam na papier aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Podaje samodzielnie w roli przekąski lub jako dodatek do obiadu.
Smacznego !
# zChaty…2014 |
Tej wersji nie znam, musze spróbowac 🙂
Smaży się na patelni czy w głębokim tłuszczu?
Na patelni jak kotlety 🙂
w piance czyli ubić pianę na sztywno potem dodać żółtko czy tylko rozmącić całe jajko widelcem?
Nie rozumiem o co chodzi z ta pianką może to przejęzyczenie bo kalafior jest w panierce 😜 roztrzepuje jajko widelcem a bułkę polecam wsypać do pojemniczka. Wkładam kalafior w jajku i potrzasam nim super metoda 🙂
jadłam taki w Ikea…..niebo w gębie 🙂 pozdrawiam
A do czego ten pieprz Pozdrawiam.
pieprz dodaję do jajka