Ekspresowe danie które przygotujemy w czasie gotowania makaronu. Pomysł na kurczaka znalazłam na stronie Simply recipes i jak zwykle pozamieniałam kilka składników 😉 Nastawiam wodę i zabieram się za sos.
KURCZAK W SOSIE SŁODKO-KWAŚNYM
1 pojedyncza pierś drobiowa / 250 g
1 łyżeczka oliwy
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka mąki kukurydzianej
2 mandarynki
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
1/2 łyżeczki mielonego imbiru lub 1 łyżeczka startego świeżego
2 łyżki oleju ryżowego
sos:
1/4 szklanki syropu imbirowego
1/4 szklanki octu jabłkowego
2 łyżki ketchupu
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki cukru trzcinowego
Zaczynam od wymieszania ze sobą składników na sos. Papryki kroję w 2 cm kawałki, mandarynki obieram ze skórki, dzielę na cząstki i usuwam białą błonkę. Kurczaka kroję w grubą kostkę, skrapiam oliwą i oprószam mąką kukurydzianą. Mocno rozgrzewam wysoką patelnię lub wok i wlewam łyżkę oleju ryżowego. Wykładam kurczaka o pozwalam mu się smażyć przez minutę bez mieszania. Po tym czasie przekładam na drugą stronę i smażę kolejną minutę. Mięso ściągam z patelni i odstawiam na chwilę.
Na patelnię dodaję drugą łyżkę oleju, na średnim ogniu smażę paprykę ok. 2-3 minut. Dodaje imbir a po chwili mandarynki i sos. Gdy sos się zagotuje dodaję przesmażonego wcześniej kurczaka i trzymam na ogniu kolejne 3-4 minuty. Podaję z makaronem lub ryżem.
Smacznego !
Nie chcesz przyjść do mnie i zrobić coś takiego? 🙂
hehe
Pycha! Uwielbiam kurczaka w takim wydaniu 🙂
Wierzę, że sama dasz radę 🙂
Ciekawy pomysł z mandarynkami, znam jedynie wersję z ananasem. 🙂
W oryginalnym przepisie jest ananas i sok i jak zaplanowałam obiad byłam pewna, że mam go w domu 🙂 Wersja z mandarynkami i syropem imbirowym jest naprawdę pyszna ale na pewno kiedyś wypróbuję również z ananasem.
Uwielbiam takie dania 🙂 Smaczne, szybkie i kolorowe ! Pycha!