Pod koniec gotowania zupa nie była tak gęsta jak bym chciała powinna. Dodałam więc kuskus który w 5 minut, bez gotowania zagęścił mi zupę tak jak lubię ! Wyszło przypadkiem i tak już zostanie bo zupa jest smaczna, sycąca, rozgrzewająca i przyjemnie pikantna.
zupa marokanska |
ZUPA Z CIECIERZYCY
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 czerwona papryka
1/2 puszki czerwonej fasoli
1 puszka ciecierzycy
1 puszka pomidorów krojonych
1 litr bulionu
1/2 łyżeczki imbiru
1 łyżeczka mielonego kminku
1 łyżeczka mielonej kolendry (lub roztłuczonych w moździerzu nasion)
1 papryczka chilli (u mnie suszona)
3 łyżki kaszy kuskus
2 łyżki oliwy
do podania
natka pietruszki/ kolendry
jogurt
Gotuję na średnim ogniu ok 30 minut po tym czasie wyłączam kuchenkę, dorzucam kuskus i po 5 minutach zupa jest gotowa. Podaję z łyżką jogurtu i natką pietruszki lub kolendrą.
Brzmi pysznie i prosto, zrobię 🙂
zdjęcia potraw obłędne!
Dziękuję 🙂
Zupę robi się naprawdę szybciutko i jest pyszna 🙂
Spróbuję tej zupy, dobry sposób na wykorzystanie ciecierzycy. Ładne kolorowe pojemniczki na zdjęciu 🙂
Zrobione, zjedzone, pycha! 🙂
Pyszna treściwa zupa! 🙂