drożdże gryczana kasza kolacja konkurs mięso mielone mieso-na-obiad obiad w kuchni z piekarnika

PIERÓG DROŻDŻOWY Z MIĘSEM I KASZĄ GRYCZANĄ

Miałam piec pierożki ale postanowiłam sobie ułatwić i upiekłam jednego dużego pieroga. Przygotowany w keksówce może nie do końca swoim kształtem przypomina pieróg ale taka forma pieczenia oszczędza bardzo dużo czasu.  Do przygotowania ponownie użyłam smalczyku roślinnego tym razem z ziołami ogrodowymi. Smakowita Pajda zaskoczyła mnie nie odbiegającym od tradycyjnego smalcu smakiem. 


PIERÓG DROŻDŻOWY Z MIĘSEM I KASZĄ GRYCZANĄ

ciasto
300 g mąki pszennej
25 g drożdży
1 łyżka cukru
3/4 szklanki mleka
50 g smalczyku roślinnego Smakowita Pajda z ziolami ogrodowymi
1 łyżeczka listków świeżego tymianku
1 łyżeczka soli
1 jajo

nadzienie
75 g kaszy gryczanej (300 g po ugotowaniu)
300 g mielonej wieprzowiny
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 jaja
1 łyżka smalczyku roslinnego Smakowita Pajda z ziolami ogrodowymi
2 łyżki natki pietruszki
sól, pieprz, tymianek, słodka papryka

białko do posmarowania

Z drożdży, cukru, 1/3 szklanki ciepłego mleka i 2 łyżek mąki robię rozczyn i dostawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Smalczyk rozpuszczam i odstawiam do ostygnięcia a kaszę gotuję na sypko w osolonej wodzie.

Do dużej miski przesiewam mąkę, dodaję rozczyn, resztę ciepłego mleka, jajo, sól, tymianek i przestudzony smalczyk. Wszystko mieszam łyżką a następnie przekładam na stolnicę i wyrabiam aż ciasto będzie elastyczne, jak jest zbyt klejące podsypuję delikatnie mąką. Wyrobione ciasto odkładam w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

Mięso podsmażam krótko z pokrojoną drobno cebulą i czosnkiem. Gdy mięso zmieni kolor dorzucam ugotowaną wcześniej kaszę i przesmażam jeszcze chwilę. Lekko ciepły farsz mieszam z przyprawami, smalczykiem i jajkami a na koniec dodaję posiekaną pietruszkę.
Wyrośnięte ciasto rozciągam placami tak aby nadać mu kształt prostokąta, następnie lekko wyrównuję wałkiem. 
I teraz napiszę jak nie powinno się robić …. przez środek układam wałek z nadzienia i smarując wcześniej brzegi roztrzepanym białkiem sklejam na górze. Następnie przekładam do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki – strasznie się umęczyłam, żeby przełożyć to elastyczne ciasto pełne nadzienia w całości. Koniec końców udało się ale niestety farsz przesunął się na dno mojego pieroga… Proponuję więc wyłożyć ciastem keksówkę tak aby brzegi wystawały za formę. Do środka wyłożyć farsz i ładnie zlepić brzegi wcześniej posmarowane białkiem 🙂 

Tak przygotowane ciasto odstawiam jeszcze na chwilę do lekkiego podrośnięcia, smaruję całość białkiem, nakłuwam w kilku miejscach i wstawiam do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 25 minut, na ostatnie 5 minut włączam termoobieg aby ciasto nabrało koloru.

Pieróg podaję pokrojony na grube plastry, koniecznie z kiszonym ogórkiem. Najlepszy jest świeży ale można przechowywać w lodówce do 4 dni i podawać po odgrzaniu.


Smacznego !

Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej „Smakowita Pajda to kulinarna frajda!”, której sponsorem są  ZT Kruszwica S.A producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda. 

proponowane posty

3 Comments

  1. Zapowiada się pysznie ! Fajny pomysł.
    Pozdrawiam 🙂

  2. Super pomysł, wygląda bardzo ciekawie 🙂
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie

  3. Anonimowy says:

    Wszystkie przepisy jakie przeczytalam sa niesamowicie apetyczne +*****
    Popdpowiedz mi prosze jak i co trzeba zrobic , by zaglosowac wlasnie na Ciebie

Comments are closed.