Miałam piec pierożki ale postanowiłam sobie ułatwić i upiekłam jednego dużego pieroga. Przygotowany w keksówce może nie do końca swoim kształtem przypomina pieróg ale taka forma pieczenia oszczędza bardzo dużo czasu. Do przygotowania ponownie użyłam smalczyku roślinnego tym razem z ziołami ogrodowymi. Smakowita Pajda zaskoczyła mnie nie odbiegającym od tradycyjnego smalcu smakiem.
PIERÓG DROŻDŻOWY Z MIĘSEM I KASZĄ GRYCZANĄ
ciasto
300 g mąki pszennej
25 g drożdży
1 łyżka cukru
3/4 szklanki mleka
50 g smalczyku roślinnego Smakowita Pajda z ziolami ogrodowymi
1 łyżeczka listków świeżego tymianku
1 łyżeczka soli
1 jajo
nadzienie
75 g kaszy gryczanej (300 g po ugotowaniu)
300 g mielonej wieprzowiny
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 jaja
1 łyżka smalczyku roslinnego Smakowita Pajda z ziolami ogrodowymi
2 łyżki natki pietruszki
sól, pieprz, tymianek, słodka papryka
białko do posmarowania
Z drożdży, cukru, 1/3 szklanki ciepłego mleka i 2 łyżek mąki robię rozczyn i dostawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Smalczyk rozpuszczam i odstawiam do ostygnięcia a kaszę gotuję na sypko w osolonej wodzie.
Do dużej miski przesiewam mąkę, dodaję rozczyn, resztę ciepłego mleka, jajo, sól, tymianek i przestudzony smalczyk. Wszystko mieszam łyżką a następnie przekładam na stolnicę i wyrabiam aż ciasto będzie elastyczne, jak jest zbyt klejące podsypuję delikatnie mąką. Wyrobione ciasto odkładam w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Mięso podsmażam krótko z pokrojoną drobno cebulą i czosnkiem. Gdy mięso zmieni kolor dorzucam ugotowaną wcześniej kaszę i przesmażam jeszcze chwilę. Lekko ciepły farsz mieszam z przyprawami, smalczykiem i jajkami a na koniec dodaję posiekaną pietruszkę.
Wyrośnięte ciasto rozciągam placami tak aby nadać mu kształt prostokąta, następnie lekko wyrównuję wałkiem.
I teraz napiszę jak nie powinno się robić …. przez środek układam wałek z nadzienia i smarując wcześniej brzegi roztrzepanym białkiem sklejam na górze. Następnie przekładam do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki – strasznie się umęczyłam, żeby przełożyć to elastyczne ciasto pełne nadzienia w całości. Koniec końców udało się ale niestety farsz przesunął się na dno mojego pieroga… Proponuję więc wyłożyć ciastem keksówkę tak aby brzegi wystawały za formę. Do środka wyłożyć farsz i ładnie zlepić brzegi wcześniej posmarowane białkiem 🙂
Tak przygotowane ciasto odstawiam jeszcze na chwilę do lekkiego podrośnięcia, smaruję całość białkiem, nakłuwam w kilku miejscach i wstawiam do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 25 minut, na ostatnie 5 minut włączam termoobieg aby ciasto nabrało koloru.
Pieróg podaję pokrojony na grube plastry, koniecznie z kiszonym ogórkiem. Najlepszy jest świeży ale można przechowywać w lodówce do 4 dni i podawać po odgrzaniu.
Smacznego !
Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej „Smakowita Pajda to kulinarna frajda!”, której sponsorem są ZT Kruszwica S.A producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.
Zapowiada się pysznie ! Fajny pomysł.
Pozdrawiam 🙂
Super pomysł, wygląda bardzo ciekawie 🙂
Pozdrawiam i zapraszam do mnie
Wszystkie przepisy jakie przeczytalam sa niesamowicie apetyczne +*****
Popdpowiedz mi prosze jak i co trzeba zrobic , by zaglosowac wlasnie na Ciebie