GNOCCHI DYNIOWO-ZIEMNIACZANE Z MIGDAŁOWYM SOSEM
500 g gotowanych ziemniaków (najlepiej w mundurkach)
500 g pieczonej dyni (ok. godziny w 190 stopniach)
1 jajo
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 szklanki mąki pszennej + mąka do podsypania
1 łyżka cynamonu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
SOS MIGDAŁOWY
4 łyżki tartych migdałów
2 łyżki brązowego cukru
2 łyżki masła
75 ml kremówki
Ziemniaki i dynię gniotę na puree, dodaję przyprawy i jajo. Mąki mieszam ze sobą i powoli dosypuję wyrabiając. Ciasto pozostaje lekko klejące, więc do wycinania klusek mocno podsypuję blat mąką. Ręką rozpłaszczam ciasto na grubość ok 1,5-2 cm i kieliszkiem wycinam okrągłe kluseczki które lekko przygniatam widelcem dla uzyskania charakterystycznego wzroku.
Kluseczki wrzucam partiami na gotującą się wodę. Gotuję 2-3 minuty od wypłynięcia. Na patelni rozpuszczam masło, dodaje migdały i cukier gdy się połączą dodaję śmietankę. Sos gotuję jeszcze przez chwilę pozwalając mu odrobinę zgęstnieć.
Gnocchi podaję zaraz po ugotowaniu polane sosem. Odgrzane też są smaczne choć trochę twardsze.
Smacznego !
Inspiracja – Kwestia Smaku.
p.s. Należy pamiętać, że im więcej dodamy mąki tym gnocchi będą twardsze a zależy nam aby były mięciutkie więc z ilością maki radzę uważać. Jeżeli macie ziemniaki ugotowane w mundurkach lub pieczone bardzo możliwe, że ciasto zabierze jej jeszcze mniej.
Nie jestem co prawda fanką sosów migdałowych, ale dyniowe gnocchi to super pomysł sam w sobie.
świetny pomyśl z tym kieliszkiem!
Marzą mi się takie od dawna 🙂