Zapachniało jesienią ! Cynamon, gałka muszkatołowa i słodkie gruszki do tego mielone migały i mamy gotowy przepis na pyszne jesienne ciasto. W porównaniu z oryginalnym przepisem który podpatrzyłam na stronie
gotowaniecieszy.blox.pl w mojej wersji jest mniej cukru i mniej ciasta 🙂 Chciałam aby gruszki były bardziej widoczne, dodałam też przyprawy korzenne aby podkreślić smak gruszek, zdecydowałam się również je wydrylować aby uniknąć niespodzianek 😉
KORZENNE CIASTO GRUSZKOWE
* tortownica 24cm
do przygotowania gruszek
5 gruszek
2 1/2 szklanki wody
3/4 szklanki cukru
na ciasto
1 1/2 szklanki mąki
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki mielonych migdałów
2 jaja
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
starta skórka z 1 cytryny
do przygotowania formy
masło
kasza manna
Zaczynam od obrania i wydrylowania gruszek, przycinam je delikatnie od spodu żeby po włożeniu do ciasta stały pionowo. W tym czasie zagotowuję wodę z cukrem. Do gotującej się wody wkładam gruszki., zmniejszam ogień i gotuję pod przykryciem przez 20 minut. Wykładam miękkie gruszki na sitko i odstawiam do ostygnięcia.
Mieszam ze sobą suche składniki, w osobnej misce ubijam jaja mieszam z olejem i jogurtem. Dodaje suche składniki i miksuje do połączenia się składników. Jeżeli ciasto jest zbyt gęste można dodać kilka łyżek syropu z gotowania gruszek. Tortownicę smaruję miękkim masłem i obsypuję kaszą manną. Wylewam ciasto do przygotowanej formy i ustawiam w nim gruszki.
Piekę przez 60 minut (do suchego patyczka) w 170 stopniach, po 40 minutach przykrywam ciasto folią aby się zbyt mocno nie przypiekło. Po ostygnięciu oprószam cukrem pudrem, podając staram się kroić tak aby każdy kawałek zawierał cząstkę gruszki.
Smacznego !
Wspaniale wygląda to ciacho! 🙂 Że nie wspomnę o tym, że z taką ilością owoców i oleju (a nie masła, a jak wiadomo, olej nie szkodzi na serce :)) można sobie wmawiać że to samo zdrowie i zjeść całą blachę 😀
a gdzie w skladnikach sa przyprawy korzenne?
Do przypraw korzennych zaliczamy miedzy innymi : cynamon i gałkę muszkatołową 🙂