kolacja na imprezę na patelni na szybko po polsku po włosku pomidory w kuchni

PSZENNE PODPŁOMYKI Z PARMEZANEM I SOSEM POMIDOROWO-BAZYLIOWYM

Pomysł na podpłomyki powstał po jednym z babskich wieczorów spędzonym we wrocławskiej Szynkarni. Jest to lokal z oryginalnym menu opartym na regionalnych wyrobach. Znajdziecie tam wiele bezglutenowych propozycji. Na pewno warto ją dopisać do listy lokali do odwiedzenia, czy zaprosić znajomych spoza miasta … oprócz razowych i gryczanych podpłomyków maja ciekawy wybór lanych piw i pyszne podpiwki !

Podpłomyki to takie nasze polskie tortille … robione z ciasta pierogowego, mi najbardziej smakują chrupiące więc rozwałkowuję je bardzo cienko. Pierwsza próba wypadła doskonale, połączenie polskich placków z szybkim włoskim sosem okazało się smacznym pomysłem. Polecam na wieczorna przekąskę przy filmie lub spotkanie ze znajomymi 🙂

PSZENNE PODPŁOMYKI Z PARMEZANEM I SOSEM POMIDOROWO-BAZYLIOWYM 
* 5-6 podpłomyków

1 szklanka mąki

1/2 szklanki ciepłej wody
1 łyżka oliwy z oliwek
parmezan

sos
1 puszka krojonych pomidorów
1/2 czerwonej cebuli
2 ząbki czosnku
1 garść liści bazylii
1 łyżka oleju
sól, pieprz, szczypta pieprzu cayenne

Mąkę mieszam ze szczyptą soli, ciepłą wodą i oliwą. Wyrabiam elastyczne ciasto (pamiętajcie, że ilość wody jest orientacyjna, mąka różnie „zabiera” wodę więc nie można się ściśle trzymać przepisu). Ciasto dzielę na 5 części cienko rozwałkowuję i kładę na rozgrzaną, suchą patelnię. Piekę aż na powierzchni zaczną pojawiać się bąbelki wtedy przewracam na drugą stronę i piekę jeszcze ok 1-2 minut. Cały czas kontrolując żeby się nie przypaliły.

W czasie pieczenia placków przygotowuję sos. Na oleju podsmażam posiekaną w drobna kostkę cebulę, dodaje czosnek pokrojony w plasterki i smażę przez 3-4 minuty. Dodaję pomidory, doprawiam do smaku i gotuję na średnim ogniu kolejne 10 minut. Na koniec dodaję drobno posiekaną bazylię i podgrzewam jeszcze przez chwilę. 

Upieczone na patelni placki układam na blasze posypuję startym parmezanem i wkładam na minutę do piekarnika pod nagrzaną górną grzałkę. Zapieczone podpłomyki podaję z sosem w osobnych miseczkach.

Smacznego !

Filmowe smakołyki

proponowane posty

6 Comments

  1. Pyszne pogryzaki na imprezę 🙂

  2. Już od dawna mam ochotę na takie przekąski – zapisuje i będzie robione 😉

  3. Cudne! Na pewno wypróbuję, jako alternatywę nachos 🙂 Dziękuję za udział w akcji 😉

  4. Koniecznie muszę wypróbować. Prezentują się fantastycznie chrupiąco. Mniam

  5. Moniko fajny pomysł z tymi podpłomykami. Idealne zamiast chipsów 🙂
    Pozdrawiam 🙂

  6. Takie proste i takie pyszne.. 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *