Tak przygotowany kurczak ma chrupiącą skórkę a zarazem bardzo soczyste mięso a przy tym wygląda hmmm ciekawie ?!
KURCZAK NA PIWIE
1 (ok 1,5 kg) kurczak
1 butelka Tyskie Klasyczne
marynata
1/4 szklanki oliwy
3 łyżeczki soli
1 łyżeczka pieprzu
2 łyżeczki słodkiej papryki
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka majeranku
1/2 łyżeczki tymianku
2-3 krople tabasco
dodatkowo do pieczenia dodaję
marchew, ziemniaki, cebula, czosnek, suszone śliwki
Zaczynam od przygotowania marynaty, czyli mieszam przyprawy dodaję oliwę, przeciśnięty przez praskę i roztarty z odrobina soli czosnek. Umytego i wysuszonego kurczaka smaruję dokładnie marynatą w środku i na zewnątrz i odkładam do lodówki przynajmniej na 3 godziny a najlepiej na cała noc.
Żeby pozbyć się nalepek butelkę moczę w ciepłej wodzie, dokładnie myję i płuczę. Odlewam szklankę piwa będę nim polewała kurczaka w czasie pieczenia. Zamarynowanego kurczaka nabijam na butelkę tak żeby szyjka była u góry.
Butelkę z kurczakiem ustawiam w żaroodpornym naczyniu a dookoła układam pokrojone warzywa posypane sola, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Kurczaka piekę w 170 stopniach około 1,5 godziny średnio co 20-30 minut polewam go piwem.
W kilku przepisach spotkałam się z informacją, o pieniącym się i wypływającym z butelki piwie … moje pieniło się dopiero jak dosypałam do butelki trochę soli.
Smacznego !
Wyglada super! Nigdy nie robilam, a mam takie specjalne naczynie do pieczenia kurczaka – z takim kominem, ktory wyglada jak butelka. Musze kiedys zrobic
Marzy mi się taki kurczak. Niestety z braku piekarnika w obecnym mieszkaniu, muszę poczekać na niego do przeprowadzki.
świetnie wygląda to kurcze z ta butelką .
A ja piwo lubie, i to nawet bardzo. O tym kurczaku slyszalam wiele, ale jeszcze nigdy sama takiego nie robilam. Moze pora nadrobic?
Słyszałam,ale nie robiłam-bardzo jestem ciekawa smaku:)
jakie ustawienie grzania piekarnika ? góra-dół ? termoobieg ?
góra-dół dla mnie jest zawsze podstawowym ustawieniem … tylko takie było możliwe w starych gazowych kuchenkach :)) Jak używam innej opcji którą daje mi technologia zawsze o tym informuję.
dziekuje za ten przepis 🙂 Co prawda nie mam calego kurczaka tylko uda i nie mam piwa w butelce tylko w puszce, oraz obca kuchnie na koncu swiata, z kilkoma raptem sloikami przypraw, ale wszystkie wymienione w przepisie sa. Bedzie dobre jedzenie, juz sie ciesze.
Pyszny 🙂 A warzywka z tym sosikiem to już nie do opisanie. Użyłam piwa pszenicznego, bo się super pieni i karmelizuje.
Dziękuję za przepis!
kurczak w tej marynacie wyszedł przepysznie 🙂
Bardzo się cieszę, że moje smaki przypadły Ci do gustu 🙂 Ja zawsze wracam do połączenia tych przypraw.