kurczak mieso-na-obiad na imprezę obiad piwo w kuchni z piekarnika

KURCZAK NA PIWIE

Nie można o mnie powiedzieć piwosz, wręcz odwrotnie po piwo sięgałam raczej sporadycznie i w sytuacjach braku wyboru 🙂 Mój mąż zaproponował mi klasyczna wersję piwa Tyskiego. To piwo o obniżonej zawartości alkoholu, sporządzane z tradycyjnej receptury swoim delikatnym smakiem na tyle przypadło mi do gustu, że postanowiłam wykorzystać je również w mojej kuchni …


Tak przygotowany kurczak ma chrupiącą skórkę a zarazem bardzo soczyste mięso a przy tym wygląda hmmm ciekawie ?!

KURCZAK NA PIWIE

1 (ok 1,5 kg) kurczak 
1 butelka Tyskie Klasyczne

marynata
1/4 szklanki oliwy
3 łyżeczki soli
1 łyżeczka pieprzu
2 łyżeczki słodkiej papryki
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka majeranku
1/2 łyżeczki tymianku
2-3 krople tabasco

dodatkowo do pieczenia dodaję
marchew, ziemniaki, cebula, czosnek, suszone śliwki

Zaczynam od przygotowania marynaty, czyli mieszam przyprawy dodaję oliwę, przeciśnięty przez praskę i roztarty z odrobina soli czosnek. Umytego i wysuszonego kurczaka smaruję dokładnie marynatą w środku i na zewnątrz i odkładam do lodówki przynajmniej na 3 godziny a najlepiej na cała noc.

Żeby pozbyć się nalepek butelkę moczę w ciepłej wodzie, dokładnie myję i płuczę. Odlewam szklankę piwa będę nim polewała kurczaka w czasie pieczenia. Zamarynowanego kurczaka nabijam na butelkę tak żeby szyjka była u góry.

Butelkę z kurczakiem ustawiam w żaroodpornym naczyniu a dookoła układam pokrojone warzywa posypane sola, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Kurczaka piekę w 170 stopniach około 1,5 godziny średnio co 20-30 minut polewam go piwem.

W kilku przepisach spotkałam się z informacją, o pieniącym się i wypływającym z butelki piwie … moje pieniło się dopiero jak dosypałam do butelki trochę soli.

Smacznego !

proponowane posty

11 Comments

  1. Wyglada super! Nigdy nie robilam, a mam takie specjalne naczynie do pieczenia kurczaka – z takim kominem, ktory wyglada jak butelka. Musze kiedys zrobic

  2. Marzy mi się taki kurczak. Niestety z braku piekarnika w obecnym mieszkaniu, muszę poczekać na niego do przeprowadzki.

  3. świetnie wygląda to kurcze z ta butelką .

  4. A ja piwo lubie, i to nawet bardzo. O tym kurczaku slyszalam wiele, ale jeszcze nigdy sama takiego nie robilam. Moze pora nadrobic?

  5. Słyszałam,ale nie robiłam-bardzo jestem ciekawa smaku:)

  6. Anonimowy says:

    jakie ustawienie grzania piekarnika ? góra-dół ? termoobieg ?

  7. góra-dół dla mnie jest zawsze podstawowym ustawieniem … tylko takie było możliwe w starych gazowych kuchenkach :)) Jak używam innej opcji którą daje mi technologia zawsze o tym informuję.

  8. Anonimowy says:

    dziekuje za ten przepis 🙂 Co prawda nie mam calego kurczaka tylko uda i nie mam piwa w butelce tylko w puszce, oraz obca kuchnie na koncu swiata, z kilkoma raptem sloikami przypraw, ale wszystkie wymienione w przepisie sa. Bedzie dobre jedzenie, juz sie ciesze.

  9. Anonimowy says:

    Pyszny 🙂 A warzywka z tym sosikiem to już nie do opisanie. Użyłam piwa pszenicznego, bo się super pieni i karmelizuje.

    Dziękuję za przepis!

  10. kurczak w tej marynacie wyszedł przepysznie 🙂

  11. Bardzo się cieszę, że moje smaki przypadły Ci do gustu 🙂 Ja zawsze wracam do połączenia tych przypraw.

Comments are closed.