Naleśniki z nadzieniem do ruskich pierogów |
PRZEPIS NA NALEŚNIKI Z RUSKIM NADZIENIEM
składniki na naleśniki około 15 sztuk
1 szklanka mleka
1 szklanka wody
2 jaja
250 g mąki
2 łyżki oleju
500 g ugotowanych ziemniaków
250 g półtłustego twarogu
1 cebula
2 łyżki oleju/ margaryny
sól, pieprz
Jaja roztrzepuję z mlekiem, dodaję mąkę i dolewam ciepłej wody do uzyskania właściwej konsystencji, odstawiam na 5-10 minut. Dodaję olej i jeżeli ciasto jest zbyt gęste dolewam wody. Naleśniki smażę na suchej patelni, warto to zrobić nawet dzień wcześniej przykryte folią zmiękną i nie będą się łamać przy składaniu.
Naleśniki |
Przed podaniem podsmażam na odrobinie oliwy dzięki temu robią się chrupiące. Podaję ze śmietaną, posypane drobnym szczypiorkiem.
Smacznego !
p.s. w wersji „mięsnej” proponuje dodać do farszu podsmażony, drobno pokrojony boczek.
* przepis pochodzi z książki „Smaczne potrawy z mąki i kaszy” Kazimiera Pyszkowska
uwielbiam nalensiki z ruskim farszem 😉 zwłaszcza takie posmazone
To chyba wiem, co będę jadła w najbliższym czasie na kolację 😉 Pyszne!
Uwielbiam, zwłaszcza, gdy zrobi je Mama 😉 Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
Moja mama jadła je u mnie po raz pierwszy 🙂
są pyszne, ja je podaje z sosem pomidorowym, a czasem panieruje jak krokiety, ale zwykle już mi się nie chce 🙂