Kolejna po paście jajecznej propozycja dodatku do chleba. Tym razem bardzo smaczna i szybka do zrobienia pasta z makreli, chrzan nadaje delikatnej ostrości. Pastę z przepisu Liski robię ją już od jakiegoś czasu ale zazwyczaj znikała tak szybko, że nie zdążyłam zrobić zdjęć 🙂
PASTA Z MAKRELI
1 makrela (300-350g)
2 łyżki majonezu
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki drobnego szczypiorku
1 łyżeczka chrzanu
1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
sól, pieprz
Zaczynam od obrania makreli, aby dokładnie pozbyć się ości rozcieram rybę w placach co pomaga mi wyłapać jeśli jakieś zostały. Do ryby dodaję posiekany drobno szczypiorek, chrzan, majonez, sok z cytryny i paprykę. Mieszam i doprawiam do smaku pieprzem i ewentualnie odrobiną soli.
Podaję ze świeżym pieczywem.
Smacznego !
Jak ja lubie domowe pasty na kanapki!