Słońce zagląda przez okno a moja zamrażarka nadal pełna, wiosna zawsze mobilizuje mnie do eksperymentowania z wykorzystaniem zimowych zapasów. Jeżeli macie jeszcze zamrożony bób polecam Wam te naprawdę smaczne, zdrowe i szybkie do przygotowania wegetariańskie kotleciki.
KOTLETY Z BOBU I ZIEMNIAKÓW
*12 kotlecików
0,5 kg bobu (u mnie mrożony)
3 ugotowane ziemniaki
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 jajo
2 łyżki bułki tartej
4-5 łyżek startego żółtego sera
2 łyżki oliwy
1 pęczek koperku
sól, pieprz
Ugotowany bób obieram ze skórki i razem z ziemniakami przepuszczam przez praskę. Pokrojoną drobno cebulę i czosnek podsmażam na oliwie. Do masy ziemniaczanej dodaję: podsmażoną cebulę z czosnkiem, posiekany koperek, ser, jajo i bułkę tartą. Doprawiam solą, pieprzem i mieszam do uzyskania jednolitej masy. Formuję kotleciki, obtaczam je w bułce tartej i smażę na złoty kolor.
Dla równowagi kolorystycznej podaję z sosem paprykowo-pomidorowym (na bazie sosu do kurczaka cacciatore tym razem bez wina i grzybów) posypane kiełkami fasoli mung.
Smacznego !
Stesknilam sie juz za bobem…
Przez ten przepis już chyba nie doczekam się na bób.
Wygląda na to, że tylko Ja mam w jeszcze w zamrażarce bób (?) 😉
Chętnie posmakuje tych kotletów, jak młody bób już będzie:)