kotlety mięso mielone mieso-na-obiad mozzarella obiad suszone pomidory w kuchni wieprzowina

FRYKADELKI FASZEROWANE MOZZARELLĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI

W zasadzie wstęp do tego przepisu powinien napisać Łukasz. To on wybrał tą potrawę z książki „Kulinarne Inspiracje z Biedronką” jako kolejną do wypróbowania. Ode mnie więc tylko słowo zachęty – warto spróbować tych małych kotlecików bo są naprawdę pyszne i na pewno są fajną alternatywą dla tradycyjnego mielonego 🙂



FRYKADELKI FASZEROWANE MOZZARELLĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI
*12 kotlecików (porcja dla 4 osób)
400 g łopatki wieprzowej
1 cebula
1 czerstwa kajzerka
1/3 szklanki mleka lub wody
2 jaja
1/2 kulki sera mozzarella
6 suszonych pomidorów
3 łyżki natki pietruszki
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
sól, pieprz do smaku
bułka tarta, mąka do panierowania
olej do smażenia

Cebulę pokrojoną w piórka podsmażam na łyżce oleju. Bułkę namaczam w mleku. Mięso razem z cebulą i kajzerką mielę w maszynce, dodaję natkę pietruszki, zioła prowansalskie i doprawiam do smaku solą i pieprzem. Dodaję jedno jajo i rękami wyrabiam gładką masę. 
Ser kroję w ok 2 cm słupki a pomidory na połowę. Mokrymi rękami formuję kotleciki, w środek wkładam kawałek pomidora i sera. Kotleciki panieruję w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażę na oleju na złoty kolor. 
Podaję z domowymi frytkami do których tym razem dorzuciłam kilka kawałków marchewki.
Smacznego !

proponowane posty

2 Comments

  1. Pysznie wyglądają te frykadelki:)

  2. Wyglądają bardzo smacznie 🙂

Comments are closed.