cytryna na imprezę nalewka w kuchni

CYTRYNÓWKA

Pierwsza butelka wypita, Łukasza bolała głowa… ale dostałam polecenie żeby zrobić więcej więc chyba „smakowała”. Skoro tak to czas aby podzielić się przepisem .
* nalewka cytrynowa *

CYTRYNÓWKA
3 cytryny
1/2 l spirytusu
2 szklanki wody
1 szklanka cukru

Cytryny dokładnie myję i sparzam, obieram ze skórki i wyciskam sok. Wodę z cukrem zagotowuję i mieszam z sokiem z cytryn. Powstały syrop przelewam do półtoralitrowego słoika dodaję skórkę z cytryny i spirytus. 
* jak zrobić cytrynówkę *
Odstawiam na minimum 2 tygodnie, po tym czasie odcedzam i przelewam do butelek. Im dłużej nalewka postoi tym będzie lepsza.
Smacznego !

proponowane posty

9 Comments

  1. Nalewka cytrynowa, mniam mniam 😉 Zapraszam do mnie.

  2. ależ orzeżwiające:)

  3. Musi byś pyszna!

  4. baaardzo TU apetycznie.
    i estetycznie oczywiście też.

  5. Anonimowy says:

    Zamiast cukru proponuję szklankę miodu (musi byc naturalny i płynny !!!). Można dołożyć kilka kawałków cynamonu.
    ~mrówka

  6. Dziękuję za dobrą radę na pewno wypróbuję bo brzmi smakowicie 🙂

  7. Dokładnie jak przedmówca. Z miodem cytrynówka nabiera nieziemskiego smaku. Warto eksperymentować też z przyprawami np. kardamonem, goździkamia a nawet dolaniem soku z pomarańczy 🙂 Zdrowie niepijących 😉

  8. Na ile litrow to wychodzi ? butelek ?

  9. 1 litr i troszkę – na spróbowanie 🙂 Czyli troszkę ponad 2 półlitrowe butelki.

Comments are closed.