Pierwsza butelka wypita, Łukasza bolała głowa… ale dostałam polecenie żeby zrobić więcej więc chyba „smakowała”. Skoro tak to czas aby podzielić się przepisem .
* nalewka cytrynowa * |
CYTRYNÓWKA
3 cytryny
1/2 l spirytusu
2 szklanki wody
1 szklanka cukru
Cytryny dokładnie myję i sparzam, obieram ze skórki i wyciskam sok. Wodę z cukrem zagotowuję i mieszam z sokiem z cytryn. Powstały syrop przelewam do półtoralitrowego słoika dodaję skórkę z cytryny i spirytus.
* jak zrobić cytrynówkę * |
Odstawiam na minimum 2 tygodnie, po tym czasie odcedzam i przelewam do butelek. Im dłużej nalewka postoi tym będzie lepsza.
Smacznego !
Nalewka cytrynowa, mniam mniam 😉 Zapraszam do mnie.
ależ orzeżwiające:)
Musi byś pyszna!
baaardzo TU apetycznie.
i estetycznie oczywiście też.
Zamiast cukru proponuję szklankę miodu (musi byc naturalny i płynny !!!). Można dołożyć kilka kawałków cynamonu.
~mrówka
Dziękuję za dobrą radę na pewno wypróbuję bo brzmi smakowicie 🙂
Dokładnie jak przedmówca. Z miodem cytrynówka nabiera nieziemskiego smaku. Warto eksperymentować też z przyprawami np. kardamonem, goździkamia a nawet dolaniem soku z pomarańczy 🙂 Zdrowie niepijących 😉
Na ile litrow to wychodzi ? butelek ?
1 litr i troszkę – na spróbowanie 🙂 Czyli troszkę ponad 2 półlitrowe butelki.