Pyszne, lekkie ciasto z owocami, wydaje się skomplikowane ale tak naprawdę jest dość proste i szybkie do zrobienia a do tego pięknie się prezentuje. Ja swoją pierwszą roladę zrobiłam kilka miesięcy temu przepis na idealny biszkopt znalazłam na stronie slodkie.blox.pl. Biszkopt pieczemy tylko 15 minut do tego serek, owoce i pozostaje już tylko schłodzić. Większość tego rodzaju przepisów zawiera bitą śmietaną lub serek mascarpone, w mojej kuchni najlepiej sprawdza się twaróg sernikowy jest niedrogi i dużo lżejszy od bitej śmietany.
ROLADA Z TRUSKAWKAMI I CZARNĄ PORZECZKĄ
biszkopt
4 jaja
1/2 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
masa
350g twarogu sernikowego
3 łyżeczki cukru pudru
50ml gorącej wody
2 łyżeczki żelatyny
owoce
150g truskawek
50g czarnej porzeczki
Białka oddzielam od żółtek i ubijam na sztywną pianę. W drugiej misce żółtka ucieram z cukrem. Ubitą pianę dodaję do żółtek i łyżką delikatnie łączę ze sobą a następnie z dosypywaną powoli mąką wymieszana z proszkiem do pieczenia. Powstała masę wylewam na wyłożoną papierem do pieczenia dużą blachę z piekarnika, rozprowadzam równo i piekę 15-17 minut w 160 stopniach. Po upieczeniu ciepłe jeszcze ciasto posypuje lekko cukrem pudrem, przykrywam ściereczką i odwracam papierem do góry. Delikatnie ściągam papier, ciasto dłuższym bokiem zawijam w ściereczkę i odstawiam do ostygnięcia (chowam do lodówki).
W tym czasie przygotowuję masę twarogową. Żelatynę rozpuszczam w ciepłej wodzie. Serek mieszam z cukrem pudrem i rozpuszczoną żelatyną. Odstawiam do lodówki, sprawdzam co jakiś czas mieszając, gdy zacznie tężeć wykładam na ostudzony biszkopt. Na wierzch układam owoce u mnie były to słodkie truskawki i przełamujące ten smak czarne porzeczki (owoce można też wymieszać z serkiem i rozsmarować). Całość zwijam ponownie i dostawiam do lodówki na 2-3 godziny. Przed podaniem posypuję cukrem pudrem.
Smacznego !
cudowna, taka zgrabniutka;)
śliczne zdjęcia.
a rolada piękna, kształtna… widać, że zawodowo!
jest idealna
oj jaka piękna, letnia roladka!:)
Pycha! 🙂