bez mięsa obiad sałata sałatka z warzywami

SAŁATA ZE ŚMIETANĄ

To jeden z tych najprostszych przepisów, który zrobiony przez mamę zawsze smakuje lepiej. Moja sałata nigdy nie była tak dobra, dlatego robiłam ją rzadko. Teraz jemy ją bardzo często! Już wiem w czym tkwił błąd – bałam się dodać więcej cukru żeby nie była za słodka a okazało się, że cukier jest kluczowy 🙂
SAŁATA ZE ŚMIETANĄ
1 sałata masłowa lub lodowa
2 garście pokrojonego szczypiorku
5 łyżek jogurtu naturalnego lub śmietany
2 łyżeczki cukru
szczypta kwasku cytrynowego

Liście sałaty dokładnie myję i osuszam, rwę na mniejsze kawałki (sałatę lodową można pokroić) i dodaję szczypiorek. Do jogurtu wsypuję cukier, kwasek i mieszam chwilę tak by smaki dokładnie się połączyły. Sałatę mieszam z jogurtem i od razu podaję. Najlepiej smakuje z typowo letnim, lekkim obiadem – młodymi ziemniaczkami i jajkiem sadzonym lub kotletami jajecznymi 🙂
Smacznego !

proponowane posty

5 Comments

  1. Ja dodaję jeszcze żółtko jajka na twardo i posypuję białkiem – pyszności i smak dzieciństwa!

  2. moja ulubiona surowka obiadowa … jem caly okragly rok …
    ja dodaje jeszcze sol i pieprz ale z przewaga kwasku i cukru mniam 🙂

  3. oooooooo zapomniałam o takiej sałacie! babcia mi zawsze robiła, a jakoś w domu mi kompletnie wyleciała z głowy
    robię robię, aż ślinka cieknie!

  4. właśnie zrobiłam, zawsze robię iiiii…. też się bałam użyć dużej ilości cukru i była nijaka… dziś według przepisu i mniam

  5. Super 🙂 Moja mama zawsze robi na oko i jak się jej o coś pytam to odpowiada no wiesz "do smaku". Cieszę się bardzo bo już niedługo młode ziemniaczki a z taka sałata są pycha 🙂

Comments are closed.