Już jakiś czas temu przepis znaleziony przypadkiem na blogu Dorotus zapisałam sobie do późniejszego wykorzystania. Czekałam tylko na odpowiednia okazję. Zrobiłam je na walentynki wyszły znakomite – polecam, nie zmieniałam nic z oryginalnego przepisu więc podaję tak jak u Dorotus.
przepis na: BUŁECZKI DROŻDŻOWE Z ORZECHOWYM NADZIENIEM
CIASTO * 8/10 bułeczek
2,5 szklanki mąki
2 łyżki roztopionego masła
150 ml mleka
1 jajo
2 łyżki cukru
1/2 łyżeczki soli
7 g drożdży instant (lub 25 g świeżych)
Wszystkie składniki umieszczam w misce i wyrabiam ciasto. W przypadku świeżych drożdży należy wcześniej przygotować zaczyn). Wyrabianie musi trochę potrwać, ciasto ma być sprężyste i nie klejące, tak aby łatwo odchodziło od ręki. Wyrobione ciasto odstawiam w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Zazwyczaj jest to 1-1,5 godziny.
W tym czasie przygotowuję nadzienie.
ORZECHOWE NADZIENIE
200 g zmielonych orzechów włoskich
100 g brązowego cukru
80 g śmietany kremówki
1/2 łyżeczki cynamonu
Mielone orzechy mieszam dokładnie z pozostałymi składnikami.
Gdy ciasto jest gotowe dzielę je na 8-10 równych części. Polecam zważyć całość łatwiej będzie podzielić na równe części u mnie przy 10 bułeczkach wyszło ok 70g.
Krok po kroku jak formować bułeczki:
Z ciasta formuję kulkę, rozwałkowuję na cienki placek i smaruję nadzieniem. |
Posmarowane ciasto zwijam w rulonik. |
Składam i przecinam w połowie zostawiając nie przecięte końce. |
Rozkładam na boki i otrzymuję kształt serca 🙂 |
Przed pieczeniem smaruję bułeczki roztrzepanym jajem z łyżką mleka. Piekę ok 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Wyglądają prześlicznie!
Ale wspaniałe te bułeczki, na pewno wykorzystam przepis :)!
piękne Ci wyszły!
Kusisz, kobieto, kusisz!
Robiłam wyszły super jak na zdjęciu ale trzeba dodać więcej mąki i drożdży.
To mój ulubiony przepis na drożdżówki 🙂 Przepis jest prosty i wszystko zawsze się udaje 🙂 Dziękuję!!!