Doskonałe zastępstwo makaronu, szybkie i proste do zrobienia i moim zdaniem smaczniejsze. Pasują do wielu zup u nas najczęściej z rosołem lub pomidorową. W większości przepisów kluski lane dosłownie wlewa się do garnka ja jednak wolę trochę twardszą, kładzioną wersję dodałam więc więcej mąki.
KLUSKI LANE / KLUSKI KŁADZIONE
2 jaja
5-6 łyżek mąki
szczypta soli (opcjonalnie)
Jaja mieszam z mąką i szczyptą soli do uzyskania jednolitej konsystencji, masa nie może być zbyt twarda powinna lekko poddawać się łyżce.
Kluski kładzione: Za pomocą łyżeczki oddzielam małe porcje ciasta i wkładam do delikatnie gotującej się zupy. Całość gotuję 2-3 minuty i podaję. Kluski można ugotować w osolonej wodzie odcedzić i podawać z zupą, Ja jednak gotuję kluski od razu w zupie nabierają wtedy dodatkowo jej smaku.
Kluski lane robimy podobnie ale dodajemy mniej mąki lub rozrzedzamy ciasto wodą, następnie wlewamy wąskim strumieniem do gotującej się zupy. Gotujemy 2-3 minuty i podajemy.
Smacznego !