Moje ulubione. Pamiętam smak lodów truskawkowych z lodziarni na Komandorskiej chyba większość wrocławian zna to miejsce. Odremontowana kilka lat temu już nie straszyła „komuną” choć odrobinę straciła swój klimat to lody truskawkowe nadal były najlepsze. Niestety tylko były bo gdy ostatnio przechodząc obok postanowiłam wejść po jedna gałeczkę z przykrością stwierdziłam, że to już nie to samo …
Skoro nie ma już miejsca gdzie można zjeść naprawdę dobre lody truskawkowe postanowiłam zrobić je sama. Z pomocą przyszedł mi przepis w dodatku „Palce lizać 5/2011”.
LODY TRUSKAWKOWE
500 ml jogurtu naturalnego
500 g mrożonych truskawek
1/2 szklanki cukru pudru
Wykonanie jest banalne 🙂 Jogurt wkładam do zamrażarki na 30 minut. Miksuję wszystkie składniki, przekładam do pojemnika i wkładam na godzinę do zamrażarki. Można również mrozić bezpośrednio w pucharkach – jeżeli masz miejsce w zamrażarce, u mnie zazwyczaj nie ma więc mrożę w plastikowym pojemniku.
Tym razem lody podałam z jagodami ale wierzę w waszą kreatywność !
Smacznego !
jakiego miksera używasz?
Uzywam stojacego miksera. Podobnego do tego na zdjeciu http://www.electro.pl//WebApp/BusinessLogic/newbdkmodule/kernel/getProductPhoto.php?product_id=51447 tyle tylko, że mój ma z 7 lat 🙂