W piątek staramy się nie jeść mięsa, działa to mobilizująco do wypróbowania przepisów wegetariańskich. Zamierzam częściej wprowadzać je do naszej diety.
ŻÓŁTY SER SMAŻONY
* 4 kotlety serowe
* 4 kotlety serowe
200g sera żółtego
1 jajo
bułka tarta
olej
sól, pieprz do smaku
Ser kroję na 1cm plastry i delikatnie nakłuwam widelcem. Jajo roztrzepuję z solą i pieprzem. Aby ser nie rozlał się na patelni każdy plaster panieruję dwa razy: maczam ser w żółtku, bułce ponownie w żółtku i bułce. Tak obtoczone plastry smażę na rozgrzanym tłuszczu aż bułka się zrobi złota. Podaję z domowymi frytkami.
p.s. mimo wszystko zawsze trochę sera mi z panierki „ucieknie” ale nie ma to żadnego wpływu na smak potrawy … 🙂
Smacznego !
Właśnie zrobiłem, pyszne wyszły.
Cieszę się 🙂