bez mięsa frytki obiad w kuchni wytrawny-obiad-wegetarianski z piekarnika ziemniaki

DOMOWE FRYTKI

Dietetyczne frytki … bardzo lubię ziemniaki a jako frytki kuszą mnie zawsze. Jak już wspominałam na etapie faworków nie lubię smażenia na głębokim tłuszczu przez co frytek w domu praktycznie nie robiłam. Wpadłam na pomysł upieczenia ziemniaków w piekarniku, pokrojonych na grube frytki i przyprawionych do smaku. Pomysł okazał się strzałem w dziesiątkę. Miękkie, przypieczone frytki nie ociekające tłuszczem !



DOMOWE FRYTKI
*porcja dla 2 osób
4 duże ziemniaki
1 łyżka oliwy
sól, pieprz, czosnek, kminek, papryka ostra, papryka słodka

Ziemniaki obieram, myję i kroję w dość grube kawałki. Pokrojone ziemniaki mieszam z olejem i przyprawami. Wykładam na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia i wkładam do piekarnika nagrzanego do 180C. Piekę 40 minut na ostatnie 10 minut podnoszę temperaturę do 200 C i włączam termoobieg. Do ziemniaczków dorzucam też ząbki czosnki i małe cebulki, po upieczeniu są smacznym dodatkiem.

Smacznego !

proponowane posty

2 Comments

  1. Moniq, Ty mnie wykończysz tymi zdjęciami. Na ich widok dosaję ślinotoku i skończę jako topielec 🙂 A do takich ziemniaków ryba pieczona… mmmmm… O! ja poproszę przepis na pyszną rybkę!
    Buziaki

  2. Hmm na rybke mówisz … jest kłopot bo ja jak na razie jestem zagorzałą wielbicielka zwyczajnej bułczanej panierki a wszystkie proby zapiekania w roznych sosach były malo zadowalajace. Ale jak tylko cos mi będzie smakowało dam znać może i tobie przypadnie do gustu 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *