Warzywa i wiejskie jaja – smacznie i dietetycznie 🙂
Frittata opisywana jako potrawa do „sprzątania lodówki” może być świetną śniadaniową alternatywą. Bardzo smaczna i szybka potrawa kuchni włoskiej może być przyrządzana na wiele sposób u nas na początek wersja warzywna.
FRITTATA Z WARZYWAMI
6 jaj
3 łyżki oliwy
2 łyżki kukurydzy
2 łyżki groszku
1 szklanka brokułów
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 pomidor
1/2 szklanki startego żółtego sera
sól, pieprz do smaku
/to jakie dodajemy warzywa zależy do tego co mamy w lodówce i na co ochotę/
Na patelni rozgrzewam oliwę, dodaję pokrojoną w talarki cebulę i drobno posiekany czosnek. Przesmażam chwilkę następnie dodaję kukurydzę, groszek, pokrojonego w kostkę pomidora oraz brokuły podzielone na małe różyczki. Doprawiam solą i pieprzem i podsmażam je ok 10 minut na małym ogniu.
Frittatę podaję z ketchupem lub posypaną świeżym szczypiorkiem.
Smacznego !