Szpinak polubiłam całkiem niedawno i od tego czasu szukam go w różnych potrawach. Poniżej szybki przepis na pożywny szpinak z boczkiem podawany z makaronem. Myślę, że ten sos można też z powodzeniem wykorzystać do innych potraw i pewnie kiedyś napiszę o tym coś więcej.
MAKARON Z SOSEM SZPINAKOWYM
450 g szpinaku (rozmrożony)
250 g wędzonego boczku
4 łyżki śmietany
3 ząbki czosnku
pieprz, gałka muszkatołowa
makaron – grube wstążki lub spaghetti
Na suchej patelni podsmażam boczek pokrojony w paski. Czekam aż tłuszcz się wytopi a boczek zarumieni. Dodaję rozmrożony szpinak i wyciśnięty czosnek. Zostawiam na małym ogniu aby woda odparowała. Jak Sos zgęstnieje dodaję śmietanę, gałkę muszkatołową oraz pieprz. Boczek okazał się na tyle słony, że nie dodałam soli.
Makaron gotuję w osolonej wodzie. Odcedzam i podaję z sosem.
Przepis pochodzi z gazety „Pace lizać” styczeń 2011.
Smacznego …
Miniq, REWELACJA z boczkiem! My pożeramy szpinak kilogramami, ale połączenie z boczkiem wydało mi się dziwne (jak piersi z kurczaka z łososiem- pycha). A tu kolejna kulinarna niespodzianka! Dzięki!
Ja poproszę: jeszcze, jeszcze! 🙂
Paula bardzo się cieszę, że smakowało. na pewno będę szukała kolejnych pomysłów na wykorzystanie szpinaku !