bez mięsa pieczarki pieczywo pikantnie rogaliki w kuchni z piekarnika

ROGALIKI Z PIECZARKAMI

Pikantne przekąski są moją słabością, więc pewnie będą pojawiać się równie często jak słodkie robione zwykle specjalnie dla Łukasza 🙂

Przepis znalazłam w książce z 1988 „Potrawy z mleka i produktów mlecznych” Stanisław Krzysztof Łyszkowski oryginalnie są to tzw.”paszteciki z serem pieczone” ale z serem były bez wyrazu a i sam przepis na ciasto jak zwykle trochę zmodyfikowany.


ROGALIKI Z PIECZARKAMI

*16 rogalików
150 ml mleka
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki soli
50g drożdży
300g mąki pszennej
100g masła lub margaryny

Do posmarowania
1 jajko
1 łyżka mleka


Z ciepłym mlekiem rozcieram cukier i pokruszone drożdże, odstawiam na 5 minut. Margarynę lub masło siekam z mąką i solą. Dodaję rozpuszczone drożdże i wyrabiam ciasto – odstawiam w ciepłe miejsce na 30 minut.
Nadzienie może być różne w zależności do naszych upodobań lub tego co mamy w lodówce ja postanowiłam zrobic z pieczarkami bo juz od dawna mam ochote na grzyby. Ważne aby farsz był wyrazisty w smaku !

Nadzienie
750 g pieczarek
2 cebule
2 łyżki margaryny
0,5 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżeczka słodkiej papryki
sól, pieprz

Na margarynie podsmażam cebulę, dodaję pokrojone pieczarki, przyprawy i duszę pod przykryciem 15-20 minut. Jak już pieczarki są miękkie odparowuje farsz i dostawiam do wystudzenia.

Powstałe ciasto dzielę na 2 części i rozwałkowuję okrągły, cienki placek. Następnie dzielę rozwałkowane ciasto na 8 trójkątów. Układam nadzienie i zwijam rozpoczynając od szerszego końca. Aby rogaliki się nie rozwijały smaruje delikatnie końcówkę jajkiem z mlekiem. Rogaliki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiam na 15-20 minut żeby trochę wyrosły. Przed włożeniem do piekarnika smaruję je roztrzepanym jajkiem z łyżką mleka.
Rogaliki piekę w temperaturze 180 stopni przez 20-25 minut, pod koniec pieczenia włączam termoobieg żeby się zarumieniły.
Smacznego !

proponowane posty

9 Comments

  1. Rogaliki jak malowane,jak od linijki równiutkie.Wyglądają przepysznie!!!

  2. 16 znikneło pierwszego dnia 🙂
    Muszę pomyśleć też nad innym nadzieniem !

  3. Anonimowy says:

    dziś je robie:))) dobrze smakuja też z nutellą ;D

  4. calutki blog – palce lizać, a przedmioty z masy solnej naprawdę fajne, cieszę się, że znalazłam to miejsce 🙂

  5. Witam w moich skromnych progach:) Musze w koncu sprobowac na slodko a poki co zrobilam ze szpinakiem tez pycha 🙂

  6. Anonimowy says:

    ile pieczarek?

  7. Wtopa ! Nie zapisałam, przeszukałam ręczne zapiski i info o ilości pieczarek brak :/

  8. A mi i mojej rodzinie nie smakowały te rogaliki. Ciasto wyszło jak do bułek z owocami a nie do pikantnego farszu.

  9. Faktycznie moja koleżanka robiła je z nutellą i tez były dobre 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *