hand made masa solna mikołaj porady przepis

MASA SOLNA

grudzień 2009
Moja przygoda z masą solną zaczęła się od kursów Moniki Madejek zamieszczonych na portalu Cafeart.pl
Podpatruje zdolniejszych, szukam ciekawych rozwiązań, doskonale technikę i coraz bardziej podoba mi się to aniołowe szaleństwo, a zaczeło się niewinne od małego mikołaja lub jak mówi Łukasz „gwiazdora” 🙂

W sieci mozna znaleźć wiele przepisów na masę solną. Podstawowy to mąką i sól w proporcjach 1:1 + 1/2 woda.

Wzięłam pod uwagę kilka propozycji, wykonałam próby i wypracowałam własny przepis który najlepiej sprawdza się przy moich pracach.

Mój przepis na masę solną
1 szklanka mąki
3/4 szklanki drobnej soli
1 łyżka kleju do tapet – opcjonalnie 
3/4 szklanki wody



Mąkę mieszam z solą, powoli dolewam letnią wodę i mieszam do połączenia. Ponieważ mąka różnie „zabiera” wodę czasami trzeba dosypać odrobinę mąki. Masa solna powinna być elastyczna, miękka ale nie klejąca. 
Przy łączeniu poszczególnych części łączenie smaruję delikatnie wodą, która działa jak klej. 
Masę solną suszę na grzejniku lub w piekarniku. W tym drugim przypadku piekarnik powinien być nagrzany maksymalnie do temperatury 90 stopni i lekko uchylony aby woda miała gdzie odparować.
Miłej zabawy !

proponowane posty