Krokiety z mięsem można przygotować z mięsa z rosołu. Przepis na rosół – taki weekendowy, ulubiony, długo gotowany jeszcze na blogu nie zagościł. Ale za to jest kolejny przepis na wykorzystanie mięsa z rosołu z którego jeżeli uda nam się nie zjeść można przygotować pyszne krokiety z mięsem. W moim garnku zazwyczaj lądują dwie ćwiartki z kurczaka (bez skóry) i kawałek wołowiny rosołowej. Po kilku godzinach gotowania mięso jest mięciutki i wystarczy je drobno pokroić, można też zmielić ale zazwyczaj nie chce mi się brudzić maszynki a w zasadzie to myć mi się nie chce więc nie brudzę 😉
Krokiety idealnie sprawdzają się na wszelkiego rodzaju imprezach. Można przygotować je wcześniej i podać na zimno z ciepłym barszczem lub bulionem. Albo podgrzać w piekarniku i zaserwować na ciepło z surówką.
przepis na: KROKIETY Z MIĘSEM
ugotowane mięso z rosołu – u mnie
2 ćwiartki kurczaka
300 g wołowiny rosołowej
300 g wołowiny rosołowej
1 cebula
2 łyżki klarowanego masła
2 łyżki natki pietruszki
sól, pieprz
dodatkowo
Mięso drobno kroję lub mielę.
Na maśle rumienię drobno pokrojoną cebulę dodaję do mięsa.
Mieszam z pietruszką i doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. Farsz musi być wyrazisty.
Łyżkę farszu rozsmarowuję na naleśniku, zwijam w rulon. Panieruję w jajku i bułce tartej.
Instrukcję zwijania krokietów znajdziesz w przepisie na krokiety z pieczarkami i serem.
Smażę równomiernie z każdej strony. Podaję z barszczem.
Smacznego !