Aby szarlotka na sypko była smaczna nalezy zwrócic uwagę na jabłka które powinny być winne. To sok z jabłek pomaga zwiazać nasze sybkie produkty. Cukier trzcinowy którym polecam posypać masło sparwa, że nasze ciasto ma delikatna chrupiącą skorupkę.
przepis na: SZARLOTKA SYPANA
* tortownica 21 cm
sok z 1/2 cytryny
cukier trzcinowy
Mieszam wszystkie suche produkty: mąkę, kaszę manną, cukier i proszek do pieczenia.
Jabłka obieram i ścieram na tarce o grubych oczkach i mieszam z sokiem z cytryny.
Na podstawę tortownicy układam papier do pieczenia, zaciskam brzegi i odcinam nadmiar papieru.
Formę smaruję masłem.
Na dno wysypuję 1/3 suchej mieszanki na środku układam kilka cienkich plasterków masła, które pomagają połączyć ze sobą wszystkie składniki również na dolnej warstwie.
Wykładam połowę jabłek i delikatnie posypuję cynamonem.
Na jabłka kolejna część suchych produktów i znów jabłka które posypuję cynamonem.
Na górę wysypuję ostatnią część mieszanki na którą układam pokrojone w cienkie plasterki masło i delikatnie posypuje ciemnym cukrem.
Piekę 60 minut w piekarniki nagrzanym do temperatury 180C. Można ją podawać na ciepło z gałką lodów lub łyżką jogurtu. Opcjonalnie oprószoną cukrem pudrem choć jak dla mnie cukru jest dość 🙂
Smacznego !
Jadłam.Super pychota.Naprawdę polecam!!!!
Aleee apatyczna szarlotka! 😛
Szczerze polecam ! Szybki i prosty przepis 🙂
ciasto byłoby idealne gdyby nie proszek do pieczenia ! zupełnie niepotrzebny tylko czuć go a zaznaczam że dałam tylko niepełna łyżeczkę!ciasto super i łatwo tylko ten posmak proszku….