W planie był placek drożdżowy ale okazało się, że nie mam mleka. W poszukiwaniu prostego ciasta z owocami trafiłam na ciasto jogurtowe na blogu Nougatine83. Myślę, że można je robić przez cały rok ze świeżymi lub mrożonymi owocami. Mrożone truskawki sprawdziły się idealnie dodaję więc tą potrawę jako kolejną z cyklu „czyszczenie zamrażarki”. Ciasto jest mocno owocowe z wilgotnym wnętrzem. Już niebawem spróbuję ze świeżymi owocami na mojej liście są wiśnie, czereśnie, śliwki i oczywiście truskawki.
CIASTO JOGURTOWE Z TRUSKAWKAMI
*blaszka 25×29 cm
350 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g cukru
3 jaja
0,5 szklanki oleju
300 g jogurtu naturalnego lub greckiego
0,5 opakowania cukru wanilinowego
OWOCE – 350 g
mrożone lub świeże truskawki
rabarbar
mrożone lub świeże wiśnie, jagody, wiśnie lub inne owoce
KRUSZONKA
KRUSZONKA
50 g masła
10 łyżek mąki
5 łyżek cukru
Odmierzam wszystkie produkty i mieszam trzepaczką do połączenia się składników. Blachę wykładam papierem do pieczenia i przekładam do niej masę. Kruszonkę robię z roztopionego masła które mieszam delikatnie z mąką i cukrem. Na wierzch ciasta układam wstępnie rozmrożone owoce i kruszonkę. Piekę w 180 stopniach przez 50 minut, można zjadać na ciepło 🙂
Wygląda przepysznie, tak świeżo, pogodnie, wiosennie.
ale pięknie wygląda! Musiało być dobre 🙂
oooo ale bym zjadła takie ciacho:) Wygląda super!
bardzo lubie takie ciasta i porywam kawałek Twojego:)
Smacznego !
właśnie włożyłąm do piekarnika 🙂 zobaczymy jaki będzie efekt, trzymajcie kciuki
Trzymamy 😉 Napisz jak poszło ]!
Witam:)prosze mi powiedzieć czy jogurt ma być z tych gęstych czy rzadki? z góry dziękuje za odp:)
Ja używam zwyczajnego rzadkiego jogurtu 🙂
Właśnie ciasto się piecze… zrobiłam małą modyfikację…mąkę pomieszałam… żytnią,kukurydzianą…zobaczymy co wyjdzie…ale zapach cudny…i owoce dałam mix-(maliny,porzeczki,jagody).
Jogurt dałam Grecki bo taki akurat miałam.
Ciasto wyglada wspaniale, tez takie chcialam zrobic, niestety wyszedł zakalec
Czekam na informacje jak wyszło 🙂 Liczę, że smakowało !
To ciasto powinno być wilgotne ale nie zakalcowate. Może następnym razem się uda, naprawdę jest smaczne !
Robiłam dziś wieczorem. Wyszło super! A jak przekładałam ciasto do blaszki miałam wątpliwości czy nie jest za gęste. Okazuje się, że nie było 😉 Pozdr, ach!
P.S. Użyłam jogurtu greckiego.
zrobilam ciasto jeszcze raz. tym razem sie udalo!
Starałam się zrobić to ciasto zgodnie z przepisem. Jedyne co zmieniłam to dałam świeże truskawki, a nie mrożone i zamiesat użyć papieru do pieczenia wysmarowałam blachę masłem i obsypałam kaszą manną. Niestety wyszedł mi taki zakalec jak jeszcze nigdy:( na wierzchu piękna kruszonka i truskaweczki, wyglądało i pachniało pięknie, ale w środku totalny zakalec. Co mogłam źle zrobić?
Witam
Super przepis…moje wariacje na temat tego ciasta nie znają granic:) Właśnie zasiadłam do gorącego jeszcze placuszka z mrożonymi malinami:)Pyszny:) Super:)
Mogę tylko powtórzyć, że to ciasto jest wilgotne ciężko mi powiedzieć co mogło pójść nie tak… piekarnik, mąka ?!
Cieszę się, że przepis się sprawdza. Przyznam się, że nie próbowałam z innymi owocami. Jutro idę wypielić truskawki !
Z każdymi owocami smakuje wyśmienicie:) pewnie że najlepszy z truskawkami bo ja kocham truskawki,ale dla mojej rodziny jagody,maliny,jabłka,wiśnie….rabarbar!!!! Podstawa ta sama ciasto jogurtowe a na wierzchu szaleństwo:):):) Robię dokładnie z przepisu,nic mniej nic więcej (a nie,więcej cukru do środka daję bo my z tych zasłodzonych:) a jak nie zrobię kruszonki to posypuj wierzch po upieczeniu cukrem pudrem:) )Najszybszy podwieczorek świata!!!!:) Najlepszy:)
Wyszło cudownie! Właśnie wyjęłam ostudzone z blaszki, dałam prawie 1 kg truskawek na ten przepis i wyszło przepyszne oczywiście 🙂 Zabrakło mi jogurtu naturalnego więc dałam 180 g jogurtu (mały kubek, reszty brak) i
120 g śmietany 18 proc. No i na prawde jest PYSZNE PYSZNE PYSZNE i zero zakalca! Na drugi raz chyba też ze śmietaną zmiksuję,bo dziś jest poezja 🙂
Dzięki za inspirację 🙂
Dziękuję za ten wpis 🙂 Bardzo się cieszę, że ciasto tak bardzo smakuje, większość przepisów na tej stronie powstało przez modyfikację związane z brakiem w lodówce … więc gratulacje za udana próbę ze śmietaną może i mi kiedyś ten pomysł się przyda :))) pozdrawiam
Mam na ogródku mały rabarbar i jeszcze trochę mrożonych owoców już wiem do czego je zużyje … już dawno nie robiłam tego ciasta !
Świetnie, mi też wyszedł zakalec, tyle pracy i składników w kosz…..
Wiem, że powinnam ale kompletnie nie wiem jak odnieść się do takich komentarzy. Robiłam to ciasto już wiele razy z różnymi owocami, z różnymi mąkami i jogurtami a ostatnio nawet z braku maki dodałam płatków owsianych i maki razowej(nawiasem mówiąc muszę to powtórzyć i wrzucić na bloga 🙂 i nigdy nie wyszedł mi zakalec !
Witam, a jakbym chciała wyeliminować z przepisu cukier wanilinowy, to czym mogłabym zastąpić? Ma Pani jakiś pomysł? 🙂
Można go po prostu pominąć 🙂 Lub dodać cukier z prawdziwą wanilią.
Witam, ciasto wyszlo cudownie .Dziekuje za przepis
Witam,ciasto wyroslo pieknie.Dziekuje za przepis
Dzisiaj piekłam. Wrzuciłam sezonowe owoce – świeże brzoskwinie i maliny. Ciasto wyszło fantastycznie. Dziękuję za przepis.
Ja właśnie nastawiłam, teraz czekam. Za chwilę napiszę jak wyszło 🙂
Bardzo się cieszę 🙂
Czekam w takim razie na znak czy smakowało !
dwa razy zakalec- coś jest nie tak:((((((((
ja też robiłam dwa razy i dwa razy zakalec
Podczas mojej ostatniej wizyty u teściów chciałam upiec pleśniaka które robię z tego samego przepisu od co najmniej 7 lat i wyszedł … surowy ! Okazało się, że trochę starszy piekarnik pracuje zupełnie inaczej niż mój …
Nie potrafię wyjaśnić dlaczego tak różne efekty osiągacie piekąc to ciasto. Będzie to chyba ostatni mój komentarz w tym temacie … jeżeli lubicie mokre, owocowe ciasta to jest to ciasto dla Was. Pozostałym proponuję naprawdę pyszne ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką 🙂 http://zchatynakoncuwsi.blogspot.com/2012/08/ciasto-drozdzowe-ze-sliwkami.html
Witam, placek robiłam według przepisu i wyszedł zakalec,radzę o modyfikację przepisu uwzględniając dokładne marki produktów, bo jogurty naturalne różnią się od siebie, i chyba tu leży problem, pół szklanki to dla każdego różna gramatura, placek wyglądał kusząco niestety nie wyszedł ; (
Wyszło przepysznie – wilgotne ale wyrośnięte i puszyste, aromatyczne, z chrupiącą kruszonką.
Dziękuję za przepis, na pewno powtórzę nie raz – pracy tyle co nic, a efekt bajka 🙂
mi tez wyszedl zakalec…. jednak i tak wszyscy chetnie zjedli;) zastanawiam sie czy moze miec to zwiazek z tym ze moje truskawki nie byly do konca romrozone…
Moje też zazwyczaj są rozmrozone tylko częściowo. Może wina faktycznie leży po stronie jogurtów będę testować.
Przed chwilą wyjęłam ciasto z piekarnika 🙂 Jest jeszcze gorące,ale kawałek musiałam spróbować 🙂
Pozdrawiam z Chicago 🙂
Właśnie wstawiłam do piekarnika. Już teraz wygląda cuuuuuuuuudownie. Zrobiłam z czereśniami, czarnymi porzeczkami i dodatkiem truskawek. To teraz tylko czekam na ostateczny wynik! 🙂
Klękajcie narody!!!
Wyszło mi pyszne!Puchate,bez śladu zakalca.Trochę się obawiałam o dużą ilość soku z mrożonych owoców,więc je obtoczyłam w kisielu.
Świetny pomysł z tym kisielem na pewno na następnym razem spróbuję ! Dziękuję
Świetny pomysł z tym kisielem na pewno na następnym razem spróbuję ! Dziękuję
Dzisiaj upiekłam z mrożonymi owocami leśnymi. Rewelacyjny przepis!
U mnie dziś z ostatnimi mrożonymi truskawkami 🙂