Łukasz mówił o pierogach od kiedy zaczęły się truskawki. Teraz już się kończą więc w ostatnim momencie zmobilizowałam się i są ! Pyszne, czerwcowe, owocowe pierogi – jeżeli jeszcze nie jedliście radzę się pośpieszyć truskawki już powoli znikają.
PIEROGI Z TRUSKAWKAMI
* ok 40 niedużych pierogów
ok. 400g truskawek (20 dużych lub proporcjonalna ilość mniejszych)
ciasto
2 szklanki mąki
1/2 szklanki mleka
1/4 szklanki wrzątku
1 łyżka oliwy
Do mleka dodaję wodę i oliwę. Wsypuję do miski mąkę, dodaję rozrobione mleko i wyrabiam ciasto. Gotowe ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Proporcje są elastyczne ze względu na różne wchłanianie wody przez mąkę.
Ciasto cienko rozwałkowuję i szklanką wycinam kółeczka na których układam po połówce dużej lub jedną małą truskawkę. Lepię pierogi i wrzucam na wrzącą wodę, gotuję na średnim ogniu ok.3-5 minut od ponownego zagotowania wody. Pierogi podaję polane śmietaną i posypane cukrem.
Smacznego !
Uwielbiam pierogi! aż ślinka cieknie 😉
Uwielbiam pierogi z owocami.
Jutro planuję zrobić z jagodami:)
Wprawdzie wole wytrawne pierogi, ale moj Mezczyzna na pewno by sie na takie polasil!
Maggie ja też wolę wytrawne! Te zrobiłam dla Łukasza, teraz przebąkuje coś o jagodach … 🙂
piękne zdjęcia, niczym z domowego obiadu…. Zapraszam do mnie http://nymuffin.blogspot.com/2014/06/dumplings-with-strawberries-pierogi-z.html#.U63CXUB9kY4 również pierogi na tapecie 😀 Pozdrawiam NEW YORK MUFFIN