Biszkopt, bita śmietana i truskawki w zasadzie zastanawiam się czy jest tu potrzebny jakiś wstęp 😉 Proste, letnie ciasto które tylko w sezonie na owoce smakuje własnie tak !
Upieczone w małej formie sprawdzi się jako letni deser a większa wersja udekorowana dodatkowo bezikami będzie piękną i smaczną ozdobą urodzinowego stołu.
Biszkopt przekroiłam tylko na dwa blaty, był grubszy niż zazwyczaj w przypadku moich tortów ale zrobiłam to umyślnie. Chciałam, żeby torcik przypominał trochę naked cake z grubą warstwą kremu i owoców.
Ten malutki torcik upiekłam na Dzień Ojca większy z podwójnej porcji zrobiłam miesiąc wcześniej na imprezkę u Wiktora. pod koniec maja nie miałam jeszcze swoich truskawek ale wszyscy byli tak spragnieni tych letnich smaków, że ciasto zniknęło … nawet nie zdążyłam spróbować 🙂
przepis na: TORCIK Z TRUSKAWKAMI
*tortownica o średnicy 20 cm
biszkopt
4 jajka
1/2 szklanki mąki tortowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
4 łyżki cukru
szczypta soli
do nasączenia
1/2 szklanki kompotu lub rozcieńczonego soku truskawkowego lub nalewki gdy ciasta nie jedzą dzieci
masa
250 ml śmietanki 30-36 %
250 g serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru
350 g truskawek
opcjonalnie do dekoracji można dodać inne owoce Ja dodałam odrobinę czerwonych porzeczek
Biszkopt bez proszku do pieczenia.
Białka oddzielam od żółtek i ze szczypta soli ubijam na sztywną pianę. Pod koniec ubijania partiami dodaję cukier. Do gęstej piany dodaję po jednym żółtku miksuję na wolnych obrotach. Następnie również partiami dodaję przesiane mąki i mieszam dokładnie ale delikatnie szpatułką.
Spod formy wykładam papierem do pieczenia. Przelewam masę i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Piekę 40 minut. Po tym czasie wyciągam biszkopt z pieca u upuszczam go na podłogę z wysokości kolan. Studzę w uchylonym piekarniku.
Zupełnie wystudzony biszkopt wyciągam z formy i przekrawam na dwa blaty.
Schłodzoną śmietankę ubijam na sztywno z cukrem pudrem Dodaję mascarpone i miksuję chwilę do połączenia się składników.
Biszkopt nasączam kompotem a na nim wykładam 1/3 masy. Następnie bardzo gęsto układam 200 g pokrojonych na ćwiartki truskawek. Owoce z góry delikatnie smaruję masą dzięki czemu górny blat lepiej się będzie trzymał. Drugą część biszkopta układam na owocach i również nasączam kompotem. Boki ciasta bardzo delikatnie wyrównuję masą a pozostałą wykładam na wierzch.
Boki ciasta dekoruję plasterkami truskawek a na górze układam połówki lub truskawki w całości. Dodatkowo ułożyłam kilka gałązek z czerwoną porzeczką.
Przed podanie ciasto schładzam w lodówce.
Jaki on piękny:)
wyglada tak bajecznie że chyba cukier mocno mi spadl i musze zrobic sobie coś slodkiego 😀
pięknie przyozdobiony 🙂 a ja osobiście mam słabość do tortów truskawkowych 🙂
Dziekuję 🙂
Z tymi owocami na wierzchu torcik prezentuje się rewelacyjnie 🙂
Dziękuję 🙂 To bardzo szybki sposób na dekorację którą wszyscy chętnie zjadają.
Bo truskawki, krem śmietankowy i biszkopt to jest pyszne połączenie 🙂