na imprezę obiad ryba ryby-owoce-morza śledź śniadanie w kuchni

ŚLEDZIE W ŚMIETANIE

Gdyby nie to, że dostałam od teściowej wiaderko matjasów przepis na śledzie najprawdopodobniej nie pojawiłby się na moim blogu. Łukasz ich nie znosi … choć nie próbował 😉 Najlepsze zawsze robiła moja mama i przy różnych okazjach dostawałam słoiczek do domu. Tym razem zrobiłam sama – wyszły jak u mamy 🙂


ŚLEDZIE W ŚMIETANIE
5 płatów śledziowych (u mnie matjas w zalewie solnej)
1 duże jabłko
1 duża cebula
3 ogórki kiszone
250 g śmietany 18%
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki octu winnego
pieprz

Śledzie na pół godziny zalewam wodą aby wypłukać nadmiar soli. W tym czasie cebulę kroje w drobną kostkę i dodaję do niej ocet winny. Odsączonego śledzia kroję na 2 centymetrowe paseczki i dodaję do cebuli. 

Obrane jabłko i ogórki kiszone ścieram na tarce, dodaję śmietanę, łyżeczkę cukru i pieprz do smaku. Powstałym sosem śmietanowym zalewam śledzie z cebulą, mieszam i odstawiam do lodówki aby się przegryzły. Można jeść od razu ale najlepsze są następnego dnia. Zjadam na śniadanie z chlebem lub na obiad z ziemniaczkami polecam tez na imprezowy stół.
Smacznego !

proponowane posty