Te delikatne, pieczone w piekarniku placuszki są po prostu przepyszne. Mogła bym je jeść codziennie a możliwości podania jest naprawdę dużo zaczynając od jogurtu naturalnego lub z dodatkiem czosnku, przez różnego rodzaju sosy kończąc na pieczonych mięsach. Pomysł pochodzi ze strony http://zjemto.blox.pl dodaję pora, słonecznik i ser grana padano co jeszcze podkreśla ich smak.
1 brokuł
1 por (biała część)
4 jaja
4 łyżki bułki tartej
3 łyżki startego sera Grana Padano
3 łyżki startego żółtego sera
sól, pieprz
2-3 ząbki czosnku
1/2 szklanki ziaren słonecznika
1/2 szklanki ziaren słonecznika
Brokuł i por kroję na małe kawałeczki, dodaję jaja, bułkę tartą, słonecznik i starte na grubych oczkach sery. Doprawiam do smaku solą, pieprzem i dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszam całość do połączenia się składników.
Dużą piekarnikową blachę wykładam papierem do pieczenia. Nabierając czubatą łyżkę masy układam na blaszce i formuję okrągłe placuszki. Piekę 25 minut w 180 stopniach.
Jak napisałam na wstępie można je podać na kilka różnych sposobów, ja lubię też podjadać bez dodatków ale polecam wypróbować na swój własny sposób 🙂
Smacznego !
Uwielbiam brokułowe, są bardzo kremowe, pycha !
ostatnio mam fazę na brokuła i kalafiora 🙂 takich placków jeszcze nigdy nie jadłam, do spróbowania! 🙂
Swietne, na pewno wyprobuje! Moja faza na pora nadal trwa, a ostatnio wlaczyla sie inna, na brokuly, wiec podoba mi sie to polaczenie.
Śliczne, zdrowe i aromatyczne – przepadam za wszelkimi warzywnymi placuszkami 😉 Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
Bardzo smaczne 🙂 Został mi brokuł z wczorajszego obiadu, więc było jak znalazł.
Czy z mozarella byłoby ok?
Żółty ser jest bardziej zwarty, mozarella rozlewa się trochę w temperaturze. A może pół na pół spróbuj.