Latem mamy szczególną ochotę na owocowe zupy. Są szybkie w przygotowaniu więc nie trzeba stać przy parujących garnkach a przy tym są smaczne i lekkie. Można je podawać również na zimno w formie orzeźwiającego chłodnika. Planuję zamrozić trochę wiśni i zrobić ją w środku zimy … na pewno będzie miłą odmianą 🙂
ZUPA WIŚNIOWA
500 g wiśni
3 szklanki wody
2-3 goździki
3 łyżki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej + 1/2 szklanki wody
śmietana / jogurt, makaron
Wydrylowane wiśnie zalewam wodą, dodaję cukier, goździki i gotuję na średnim ogniu przez 20 minut. Trzy łyżki wiśni odkładam, pozostałe blenduję niezbyt dokładnie. Mąkę ziemniaczaną rozpuszczam w wodzie i dodaję do zupy. Całość zagotowuję i dorzucam odłożone wcześniej wiśnie. Podaję z makaronem i odrobiną śmietany lub jogurtu.
Smacznego !
O truskawkowej zupie slyszalam, ale o wisniowej jeszcze. Sprobuje:)
Uwielbiam tę zupę! 😉
wiśniowa zupa, pycha! idealna na obiad w upalny dzień 😉
Właśnie gotuję zupe wiśniową, ale z lanymi kluseczkami !
MNIAM ! 🙂