Pełne bakalii, pachnące przyprawami korzennymi ciasto o delikatnym i wilgotnym wnętrzu. Przełożone białą masą i udekorowane orzechami będzie pyszną ozdobą świątecznego stołu. Jest to kolejny przepis który przyniosłam z pracy 🙂 Po małym liftingu dorzucam do listy moich ulubionych ciast !
ŚWIĄTECZNE CIASTO MARCHEWKOWE
* blacha 25×29 cm
ciasto
2 duże marchewki
4 jaja
1 szklanka cukru trzcinowego
1 szklanka oleju rzepakowego
2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka przyprawy do piernika
50 g posiekanych orzechów włoskich + kilka całych do ozdoby
2 łyżki suszonej żurawiny
1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
masa
2 opakowania mascarpone
80 g masła
4 łyżki cukru pudru
1/2 laski wanilii
Jaja ucieram z cukrem na puszysta pianę, cały czas miksując powoli dolewam olej. Mąkę mieszam z proszkiem, sodą i przyprawami. Dodając po trochu miksuję na jednolita masę. Na koniec dodaję bakalie i starta na drobnych oczkach marchewkę i krótko mieszam na wolnych obrotach.
Ciasto wylewam do wyłożonej papierem do pieczenia formy i wstawiam na 40 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po tym czasie ciasto wyciągam z piekarnika i pozwalam mu spokojnie ostygnąć.
Miękkie masło ucieram z cukrem puder i nasionami wanilii. Następnie dodaję serki mascarpone i miksuję na gładki krem. Wystudzone ciasto przekrawam na dwa blaty, na dolny wykładam 2/3 masy przykrywam drugim blatem i rozsmarowuję resztę masy. Dekoruję połówkami orzechów włoskich i kakaem.
Smacznego !
p.s. Jeżeli ciasto urośnie wam bardziej na środku nie martwcie się opadnie i będzie równe 🙂
Bardzo apetyczne…
Śliczne bombki 🙂
Ekstra dekoracja, przy takiej aranżacji nawet zwykłe cisto marchewkowe robi się świąteczne
Cudnie wygląda z tymi bombkami na wierzchu 🙂 Ciasta marchewkowe zawsze są pyszne 🙂
Wygląda po prostu cudnie, ślicznie je udekorowałaś 🙂
Wygląda przepysznie – podoba mi się również dekoracja… chyba wykorzystam Twój pomysł w tym roku 🙂
Wesołych Świąt życzę 🙂
Upiekłam, uczestniczyłam w konsumpcji i jestem bardzo zadwolona z tego przepisu – dzięki za udostępnienie receptury 🙂
a korzystając z okazji życzę wszystkieo najlepszego w Nowym Roku 🙂