brokuły fasola kolacja makaron na szybko obiad w kuchni z piekarnika zapiekanka

ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z SZYNKĄ, BROKUŁEM I CZERWONĄ FASOLĄ

Tym razem świderki z fasolą, brokułami i szynką. A dokładniej z różnymi szynkami które dorzucam co jakiś czas do zamrażalnika. Kiedy przychodzi piątek i wiem, że nie będzie okazji na zużycie końcówki wędliny do kanapek, odkładam ją do zamrażalnika i gdy nazbiera się większa ilość wykorzystuję właśnie do takiego szybkiego obiadu. Bo w kuchni nic się nie marnuje 🙂



ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z SZYNKĄ, BROKUŁEM I CZERWONĄ FASOLĄ
*porcja dla 4 osób
250 g makaron świderki
300 g szynki (lub innej wędliny)
1 mały brokuł
1 puszka czerwonej fasoli
1/2 cebuli

4 jaja
1 mały jogurt naturalny
200 g sera żółtego
sól, pieprz

Zagotowuję wodę i wrzucam makaron, w trakcie gdy się gotuje, przygotowuję pozostałe składniki. Brokuł gotuję na półmiękko w osolonej wodzie. Na oleju podsmażam cebulę, dodaję pokrojona w grubą kostkę wędlinę. Gdy wędlina ładnie się podsmaży dorzucam fasolę i podgrzewam jeszcze chwilę. W osobnej miseczce mieszam jaja z jogurtem i tartym żółtym serem, doprawiam solą i pieprzem. 
Ugotowany zgodnie z instrukcją na opakowaniu makaron odcedzam i mieszam z produktami z patelni. Brokuła dzielę na mniejsze kawałki i dodaję do makaronu, wykładam do naczynia żaroodpornego. Wszystko zalewam masą jajeczną i piekę 30 minut w 180 stopniach. 
Smacznego !

proponowane posty