Pyszne brzoskwiniowe muffinki z płatkami owsianymi. Do przygotowania w sezonie ze świeżych owoców w zimie możemy wykorzystać brzoskwiń ze słoika.
MUFFINY BRZOSKWINIOWE Z PŁATKAMI OWSIANYMI
1 szklanka mąki
1/2 szklanki płatków owsianych
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 szklanki brązowego cukru
2 jaja
100 ml oleju
5 łyżek twarogu sernikowego
*1 łyżka soku z brzoskwiń/ mleka
3 brzoskwinie świeże lub z kompotu/puszki
2 łyżki mielonych orzechów
Piekarnik nastawiam na 180 stopni i w czasie kiedy się nagrzewa przygotowuję muffinki. Brzoskwinie kroję na ćwiartki, wykładam na durszlak i odstawiam do odcieknięcia. Suche produkty mieszam w małej miseczce. Jaja roztrzepuję z olejem i serkiem. Dodaję suchą mieszankę i mieszam dokładnie do połączenia się składników. Jeżeli ciasto jest zbyt gęste dodaję łyżkę soku z owoców.
Do blaszki z papilotkami wykładam po łyżce stołowej ciasta. Na tym układam po ćwiartce brzoskwini a na wierzchu ponownie ciasto ale tym razem tylko po małej łyżeczcea. Na koniec posypuję zmielonymi orzechami i wstawiam do piekarnika na 25 minut.
Smacznego !