Poniższa propozycja to inna forma podania Szarlotki z pianką która jest już na blogu. Nieduża, okrągła forma do tarty i ciasto ułożone w kratkę nadaje jej zupełnie inny klimat … równie smaczny 🙂 To naprawdę proste ciasto, wszyscy lubią szarlotkę ?!
Szarlotka |
SZARLOTKA A’LA AMERICAN PIE
składniki na szarlotkę – forma 24 cm
250 g mąki
120 g chłodnego masła
1 łyżka śmietany
2 łyżki cukru
250 g mąki
120 g chłodnego masła
1 łyżka śmietany
2 łyżki cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
szczypta soli
3 łyżki cukru pudru
3 jaja
nadzienie do szarlotki
4 duże jabłka
1/4 szklanki cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
Żółtka ucieram z cukrem i mieszam ze śmietaną. Do miski przesiewam mąkę, z proszkiem do pieczenia. Dodaję masło które siekam z mąką, następnie wlewam żółtka i szybko wyrabiam ciasto. Zawinięte w folię odkładam do lodówki na 20-30 minut.
Obrane jabłka kroję na duże kawałki i duszę na małym gazie z dodatkiem cukrów i cynamonu mieszam co jakiś czas aż częściowo się rozpadną. Gdy jabłka stygną, rozwałkowuję 2/3 ciasta, wykładam nim formę i nakłuwam a następnie piekę w 200 stopniach przez 15 minut.
Białka dodaję szczyptę soli i ubijam na gęstą pianę, dodaję cukier puder i miksuję jeszcze przez chwilę. Na podpieczone ciasto wykładam chłodne jabłka na wierzch ubite białka. Na górze układam w kratkę, rozwałkowane i pokrojone w cienkie paski ciasto. Piekę 30 minut w 180 stopniach.
Smacznego !
Ja poprosze!
🙂 Zdecydowanie lubie szarlotke.
Na temat american pie jeszcze nie mialam okazji zadecydowac…
😉
Nie wiem, czy wszyscy, ale ja lubię na pewno. Pysznie wygląda 🙂
Pysznie wygląda ta szarlotka. W sezonie jabłkowym na pewno ją upiekę. 🙂