Wiosenne porządki… mrożony szpinak, mrożony makaron i słoiczek domowych suszonych pomidorów.
MAKARON ZE SZPINAKIEM I SUSZONYMI POMIDORAMI
300 g ugotowanego makaronu /u mnie rurki i muszelki
150 g szpinaku /mrożony lub świeży
10-12 suszonych pomidorów
1/2 cebuli
3 ząbki czosnku
1 łyżka klarowanego masła
3 jaja
1 szklanka śmietanki 30%
50 g sera grana padano lub parmezanu
50 g sera morskiego lub innego żółtego sera
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
sól, pieprz
masło i bułka tarta do posmarowania formy
Na rozgrzanym maśle podsmażam pokrojoną w kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaję szpinak i podgrzewam krótko, jak tylko zwiędnie przekładam całość do ugotowanego wcześniej (lub ugotowanego kiedyś i rozmrożonego:) makaronu. Jajka mieszam ze śmietanką i startymi serami, doprawiam do smaku gałką, solą i pieprzem. Pokrojone na mniejsze kawałki pomidory oraz przygotowane jajka mieszam z makaronem. Całość przekładam do naczynia które wcześniej smaruję masłem i obsypuję bułką. Zapiekam w temperaturze 190 stopni rzez 25-30 minut.
Smacznego !
Świetny pomysł na obiad 😉
Danie z resztek, ale z pewnością pyszne 🙂