Tak stokrotki, takie zwyczajne kwiatki które rosną tu i ówdzie są naprawdę jadalne. I choć spotkać je można wszędzie ważne aby do jedzenia wybierać takie z pewnego źródła. Moje pochodzą z naszego ogrodu 😉 Wiktor nazbierał i żeby się nie zmarnowały wykorzystałam je do sałatki którą miałam zamiar zrobić. Jest to kolejny z zapomnianych przepisów tym razem z roku 2012.
SAŁATKA BROKUŁOWA Z JAJKIEM I STOKROTKAMI
* 2 porcje
200 g brokuła
2 jaja
60 g sera feta
1 łyżka ziaren słonecznika
jadalne stokrotki
sos
2 łyżki jogurtu
1/2 łyżki majonezu
1 ząbek czosnki
pieprz
szczypta soli
Zaczynam od ugotowania na twardo jaj, zalewam je zimną wodą stawiam na dużym gazie który zmniejszam gdy woda się zawrze, dodaję pół łyżeczki soli i gotuję 8 minut. Następnie zalewam jajka zimną wodą i odstawiam do ostygnięcia. Brokuła wkładam do szklanej miski korzeniem do dołu, wlewam pół szklanki wody dodaję szczyptę soli. Przykrywam talerzem i wstawiam na 5 minut do nastawionej na maksymalną moc mikrofalówki (można go też ugotować na parze). Ugotowane brokuły przelewam zimną wodą i dostawiam do odcieknięcia. W tym czasie mieszam składniki na sos i wrzucam słonecznik na patelnię aby się uprażył.
Na talerz wykładam brokuł, jajka, pokrojony w kostkę ser feta całość polewam sosem, posypuję słonecznikiem i dekoruję stokrotkami.
Smacznego !
Mniam… Ślicznie wygląda!! Będę testować 🙂 Pozdrawiam
Pprócz wrażeń wizualnych jest naprawdę pyszna 🙂
śliczne zdjęcia, a przepisy z wielką przyjemnością wykorzystam 😉
Ja warstwowo układam podsmażoną pierś, kukurydzę kons., brokuł, sos czosnkowy, feta i słonecznik – sałatka zawsze pierwsza znika ze stołu
Musze spróbować z kurczakiem, brzmi smacznie 🙂