Groszek jest drugim po wspominanym już rabarbarze bohaterem 5. numeru Magazynu Kocioł. W sałatce znajdziecie kiełki groszku, groszek cukrowy i zielony groszek z aromatycznym sosem na bazie oleju arachidowego. Dodałam też kilka plasterków karamboli dość egzotycznego dla mnie owocu którego zazwyczaj nie używam. Okazało się, że oprócz pięknego kształtu nadaje miłej kwaskowatości (jest takie słowo ? :). Warzywa gotuję w mikrofalówce są chrupiące i zachowują piękny kolor ale można ugotować je w bardziej tradycyjny sposób 🙂
ZIELONA SAŁATKA Z GROSZKIEM
* 2 porcje
3 garście mieszanki sałat
150 g zielonego groszku
50 g groszku cukrowego
100 g zielonego kalafiora
50 g drobnej brukselki
½ karamboli
garść kiełków groszku
250 ml wody
Składniki na sos:
2 łyżki oleju arachidowego
2 łyżki octu jabłkowego
2 łyżki płynnego miodu
1 łyżeczka musztardy francuskiej
1 łyżeczka mielonego imbiru
Umyte warzywa: zielony groszek, groszek cukrowy, umytą brukselkę i podzielony na różyczki kalafior wkładam do szklanej miski. Zalewam szklanką wody, przykrywam talerzem i wstawiam do mikrofalówki na 7-8 minut przy mocy 900 wat. Odcedzam, przelewam zimną wodą i odstawiam do odcieknięcia.
Wszystkie składniki na sos odmierzam do słoiczka i potrząsam nim energicznie do połączenia składników. Warzywa mieszam z sosem. Na talerz wykładam sałaty na to warzywa z sosem a na wierzchu plasterki karamboli oraz kiełki.
Podaje od razu po przygotowaniu.
Smacznego !
Zielona pychota.