Trufle z suszonych owoców to propozycja zdrowej słodkości którą przygotowałam 18 numeru Magazynu Kocioł. Suszone śliwki to jedna z moich ulubionych słodkich przekąsek tu zmiksowane z dodatkiem słodkich daktyli i kwaskowatej żurawiny. Amaretto dla dodania migdałowego posmaku i kakao które przełamuje słodkość.
Jeżeli lubicie rozdawać jadalne prezenty to trufle są idealnym pomysłem na taki podarunek. Zdrowe i naprawdę pyszne słodkości… wegańskie ,bez glutenu, nabiału i białego cukru. Nie żebym go jakoś obsesyjnie unikała ale jak można pysznie bez to czemu nie skorzystać 😉
przepis na ZDROWE TRUFLE Z SUSZONYCH OWOCÓW
* składniki na 20 trufli wielkości orzecha włoskiego
200 g suszonych śliwek
100 g suszonych moreli
50 g suszonych daktyli
50 g suszonej żurawiny
50 ml amaretto * opcjonalnie może być woda
3 łyżki gorącej wody
1 łyżeczka kakao
Daktyle zalewam amaretto i odstawiam na 15 minut.
Wszystkie suszone owoce razem z likierem w którym moczyły się daktyle oraz gorącą wodą rozdrabniam w malakserze. ( Można też zmielić w maszynce lub zblendować )
Rozdrobnione owoce odstawiam do lodówki na minimum 30 minut. (Ułatwia to formowanie trufli)
Ze schłodzonej masy formuję trufle które obtaczam w kakao. Tak przygotowane zdrowe trufle przechowuję w lodówce.
Smacznego !
ładne zdjęcia 😉
Przepięknie to wygląda 🙂 Na pewno przygotuję w wolnym czasie. Pozdrawiam!
Piękne trufelki 🙂
Daj znać czy Tobie tez tak zasmakowały 😉
Dziekuję, taki smakołyki miło się fotografuje.
Wygląda bardzo elegancko. W sam raz na domówkę ze znajomymi 🙂
Pyszności, uwielbiam trufle są idealnym smakołykiem.
Super klimacik;D