Stir fry to technika krótkiego smażenia na mocno rozgrzanym oleju, ta metoda przygotowywania potraw wywodzi się z dalekiego wschodu i chyba najbardziej popularna jest w kuchni chińskiej.
Zanim rozgrzejemy woka musimy mieć przygotowane wszystkie produkty. Kiedy na patelnie trafi pierwszy składnik nie będzie czasu na krojenie 🙂
70 g makaronu ryżowego cienkiego
150 g mrożonych lub świeżych obranych krewetek
200 g mrożonych brokułów firmy Hortex *
5 g suszonych grzybów mun
2 cebule dymki
½ czerwonej papryki
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka startego drobno imbiru
½ łyżeczki płatków chilli
3 łyżki oleju kokosowego
3 łyżki kiełków na patelnię
2 łyżki posiekanej kolendry
sos
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki sosu ostrygowego
sok z ½ limonki
2 łyżeczki cukru trzcinowego
Grzyby mun zalewam wrzątkiem i odstawiam na 15 minut. Brokuły wrzucam na wrzącą, osoloną wodę. Po 5 minutach odcedzam, przelewam zimną wodą i zostawiam do odcieknięcia. Mrożone krewetki przelewam na sitku wrzątkiem i osuszam papierowym ręcznikiem.
Paprykę i namoczone grzyby kroję w cienkie paseczki, brokuł dzielę na mniejsze kawałki, czosnek i dymkę kroję w plasterki a imbir ścieram na drobnej tarce. Makaron zalewam wrzątkiem, po 3 minutach odcedzam. W miseczce mieszam składniki na sos.
W woku lub na głębokiej patelni rozgrzewam olej kokosowy na którym przesmażam cebulę dymkę. Dorzucam czosnek, starty imbir oraz płatki chilli, smażę ok 2 minuty – intensywnie mieszając. Dodaję grzyby i paprykę, po minucie wrzucam krewetki które smażę 3 minuty. Na ostatnią minutę dodaję brokuły i kiełki. Przesuwam na bok składniki, w wolne miejsce wlewam przygotowany sos i podgrzewam aż zawrze i lekko zgęstnieje. Sos łączę z warzywami, dodaję posiekaną kolendrę oraz makaron. Mieszam i od razu podaję.
Smacznego !
* przepis bierze udział w konkursie firmy Hortex