Nie będzie to nic zaskakującego, wręcz odwrotnie przepis jakich na blogu wiele – prosty i szybki. Po imprezach grillowych zostają mi często pieczarki które dorzucam do szaszłyków. Dziś przygotowałam z nich sos pieczarkowy, który można podać z mięsem, do kaszy, ziemniaków lub makaronu. Makaron z sosem pieczarkowym to bardzo smaczny i szybki posiłek, obiad który przygotuję w 15 minut.
* makaron z sosem pieczarkowym * |
SOS PIECZARKOWY
250 g pieczarek
1/2 dużej lub jedna mała cebula
2 łyżki masła
2 płaskie łyżki mąki
1 szklanka mleka
sól, pieprz
natka pietruszki do podania
* makaron z sosem pieczarkowym * |
Pieczarek nie myję i nie obieram, oczyszczam je tylko suchym ręcznikiem z torfu. Następnie kroję na 0,5 cm plasterki. Cebulę siekam w drobną kostkę.
Na maśle przesmażam pieczarki i cebulę. Dodaję łyżkę lub dwie wody i duszę do miękkości. Dodaję mąkę, przesmażam i całość zalewam mlekiem. Mieszając zagotowuję, podgrzewam aż sos zgęstnieje, doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Sos podaję z makaronem, kopytkami lub śląskimi kluskami.
Smacznego !