Domowy budyń czekoladowy ratuje nastrój gdy przychodzi nam ochota na coś słodkiego. Składniki zazwyczaj są pod ręką i aż trudno uwierzyć, że coś tak prostego potrafi wywołać tyle radości.
Budyń czekoladowy nie mam sobie czekolady, a to co w niej jest najlepszego czyli kakao 🙂 Lekko kwaśne owoce przełamują słodki smak a budyń podany w ich towarzystwie smakuje jeszcze lepiej!
Ten oraz inne przepisy dla dzieci znajdziesz w 19 numerze.
przepis na: DOMOWY BUDYŃ CZEKOLADOWY
1 szklanka mleka (250 ml)
1 łyżka masła
1 łyżka cukru
1 żółtko
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka mąki pszennej
1 łyżka kakao
Jak zrobić budyń czekoladowy ?
Pół szklanki mleka ma średnim ogniu zagotowuję z masłem i cukrem. Mleko na kuchence trzeba pilnować bo szybko się przypala.
Pozostałe mleko miksuję z żółtkiem, mąką ziemniaczana oraz pszenną i kakao. Ja do tego używam blendera bo zazwyczaj jest pod ręką ale możesz wykorzystać mikser lub wymieszać rózgą.
Do gotującego się mleka powoli wlewam przygotowana mieszankę i cały czas mieszając, doprowadzam do wrzenia.
Ściągam z kuchenki i mieszam jeszcze przez chwilę.
Podaję na ciepło z owocami lub migdałami.
Smacznego !
Szybki przepis – nawet nie wiedziałam, że przygotowanie domowego budyniu może być takie proste… 🙂
Jeżeli nachodzi ochota na coś słodkiego to naprawdę fajny pomysł 😛
Tak ja też 😉