Ciasto drożdżowe z serem zawijane w warkocz trochę przypomina chałkę. Piekę je w blaszce dzięki temu rośnie bardziej w górę niż na boki. Jest niesamowicie puszyste. Jeżeli lubicie klasyczne drożdżówki z serem ta wersja na pewno przypadnie Wam do gustu.
Ciasto po upieczeniu można posmarować lukrem ja wybrałam opcję z płatkami migdałów. Najlepiej smakuje z kubkiem mleka.
Przypis i zdjęcia przygotowałam dla magazynu KOCIOŁ
przepis na : CIASTO DROŻDŻOWE Z SEREM ZAWIJANE
keksówka 32×11 cm
Składniki na ciasto:
450 g mąki pszennej 2,5 szklanki
15 g świeżych drożdży
160 ml ciepłego mleka
60 g cukru
1 jajko
50 g roztopionego masła
szczypta soli
Składniki na nadzienie:
500g półtłustego twarogu
1 jajko
1 łyżka cukru z wanilią
2 łyżki cukru
50 g żurawiny lub rodzynek
dodatkowo:
płatki migdałów do posypania
jajko do posmarowania
Przygotowuję zaczyn, czy rozcieram drożdże z łyżką cukru, zalewam połową ciepłego mleka i mieszam z dwoma łyżkami mąki. Przykrywam i odstawiam na 15 minut w ciepłe miejsce.
Mąkę mieszam z solą i cukrem dodaję zaczyn, jajko i pozostałe ciepłe mleko. Mieszam łyżką, gdy składniki wstępnie się połączą wlewam rozpuszczone masło. Wyrabiam gładkie, lekko klejące ciasto. Odstawiam na godzinę do podwojenia objętości.
Twaróg rozgniatam widelcem, mieszam z jajkiem i cukrami. Ciasto rozwałkowuję na prostokąt. Smaruję przygotowanym serem, zostawiamy 2 cm czystego brzegu. Na ser równomiernie rozsypuję żurawinę.
Zwijam w rulon, łączenie umieszczam pod spodem. Nożem przekrawam rulon wzdłuż, jeden koniec zostawiam nieprzecięty. Ciasto splatam tak aby na wierzchu był widoczny ser. Zlepiam końcówki i przekładam do formy wyłożonej papierem.
Odstawiam na 20 minut, przed pieczeniem smaruję rozbełtanym jajkiem i posypuję płatkami migdałów. Piekę 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Smacznego !
Świetne zdjęcia, na pewno musi dobrze smakować 🙂 Pozdrawiam!
Przepięknie urosło. Połączenie takiej bułki z zimny mlekiem, pychaaaa. Czy migdały można zastąpić? ; )
Wygląda przesmacznie. Migdały na pewno idealnie dopełniły cały smak. Pozdrawiam.
Kawałek takiego ciasta i kubek mleka… prawdopodobnie nie istnieje żadne lepsze połączenie w żadnej kuchni świata! 😉
Dokładnie tak ! Takie połączenie pobudza zmysły 🙂
można ich nie dodawać albo posypać innymi orzechami, opcjonalnie zrobić kruszonkę 😉