Przepis na szybkie ciasteczka z dżemem którego zapasy wykorzystujemy przed kolejnym sezonem na owoce. Na półce zostały już tylko dżemy truskawkowe – czas na naleśniki 🙂
przepis na: SZYBKIE CIASTECZKA Z DŻEMEM
Składniki na 25-30 ciasteczek:
200 g masła w temperaturze pokojowej
⅔ szklanki (80 g) cukru pudru Sweet Family
2 szklanki (330 g) mąki pszennej
1 żółtko
1 łyżeczka soku z cytryny
szczypta soli
200 g dowolnego dżemu – u mnie porzeczkowy i morelowy z cytryną
Masło z cukrem ucieram na puszysta masę. Dodaję żółtka i sok z cytryny. Przesiewam mąkę i dodaję sól.
Z ciasta formuję kuleczki o średnicy 2,5-3 cm. Delikatnie spłaszczam, i robię palcem wgłębienie.
Układam na blasze wyłożonej papierem. Piekę 10 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C.
Lekko złote wyjmuję z piekarnika, zazwyczaj wgłębienie trochę się podnosi – poprawiam je wtedy końcem drewnianej łyżki.
Na każdym ciasteczku układam pół łyżeczki dżemu. Wkładam ponownie do piekarnika i piekę kolejne 8 minut.
Ciasteczka przed wystudzeniem są bardzo łamliwe dlatego przed ściągnięciem ich z blachy czekam aż wystygną.
Smacznego !
Ciasteczka z ziarnami |
Wytrawne ciasteczka |
wyglądają uroczo:)
Tak wyglądają bardzo uroczo, jak z bajki 🙂
Ciasteczka są mi bardzo znane, są pyszne! Polecam spróbować je również ze śliwka, zamiast dżemu! 🙂
Pamiętam ciasteczka w tym stylu z dzieciństwa. Chyba sobie w niedzielę zrobię sentymentalną kulinarną podróż do przeszłości, bo mam ochotę upiec te ciasteczka.
Uwielbiam takie szybkie słodkości. Najchętniej zabrałabym takie ciasteczka na piknik w jakimś pięknym miejscu.
Pozdrawiam serdecznie!
Spróbuję ze świeżymi owocami to świetny pomysł !
Polecam i daj znać jak poszło, mój synek bardzoo je lubi – ciekawe czy bedą mu się kojarzyły z dzieciństwem 🙂
Tak piknik to bardzo dobry pomysł 🙂