Kruche ciasteczka z ziarnami to jedne z moich ulubionych. Zdarzało mi się kupować takie w cukierni aż w końcu postanowiłam przygotować przepis i piec je w domu kiedy tylko najdzie mnie ochota.
Ciasteczka nie są mocno słodkie za to pełne chrupiących ziaren. Polecam do mieszanki dodać słone orzechy ziemne które przyjemnie przełamują słodycz.
przepis na: KRUCHE CIASTECZKA Z ZIARNAMI
*ok 25 ciasteczek
1,5 szklanki (200 g) mąki pszennej
1/3 szklanki (40 g)cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g zimnego masła
1 żółtko
1 łyżka jogurtu lub śmietany
2 łyżki ziaren słonecznika
2 łyżki ziaren dyni
2 łyżki sezamu
3 łyżki solonych orzechów ziemnych
1 białko
3 łyżki płynnego miodu
Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia oraz cukrem pudrem. Do suchych składników dorzucam kawałki masła i siekam razem z mąką. Dodaję jogurt, żółtko i chłodnymi dłońmi, dość szybko zagniatam kruche ciasto. Zawijam w folię i odkładam na 1 godzinę do lodówki.
Na suchej patelni prażę ziarna aż lekko się zarumienią. Przesypuję do papierowej torebki i odkładam pod koc lub poduszkę.
Schłodzone ciasto rozwałkowuję na grubość ok. 3-5 mm. Wykrawam okrągłe ciastka i układam je na wyłożonej papierem blaszce.
Białko roztrzepuję z miodem, mieszam z wystudzonymi ziarnami. Na każdym ciastu układam ok 1 łyżeczkę ziaren.
Piekę 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, studzę na kratce.
Smacznego !
Zachwyciły mnie od pierwszego spojrzenia na instagramie,będę piekła z moją córcia 🙂
Bardzo się cieszę 🙂 Ciasteczka są naprawdę pyszne.
Wyglądają bardzo smakowicie, no i zapewniają sporo energii dzięki ziarnom 🙂
uwielbiam takie zdrowe ciastka z różnymi ziarnami
Wyglądają perfekcyjnie – niestety to przepis nie dla mnie 🙂 Unikam mąki pszennej, cukru, a jako weganka również masła jajek i nabiału. Zresztą ze słodyczy dla mnie najlepsze jest chilli 😀
Zrobiłam te ciasteczka i są pyszne, tylko następnym razem dam jednak więcej cukru 😀
Czekolada z chilli 🙂
A widzisz mi wydawały się słodkie ale oczywiście rozumiem, ja zazwyczaj zmniejszam cukier w przepisach :))